Islands historie – kort og godt

Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874, eller et par år tidligere, ankom den første nordboer til øen, der på det tidspunkt var blevet forladt af nogle få irske munke, som havde opholdt sig der nogle år. De første nordboere bosatte sig særligt i områderne mod sydvest og vest. Området omkring den nuværende hovedstad Reykjavik blev beboet som noget af det tidligste. Nybyggerne kom især fra det vestlige Norge, men var godt og grundigt blandet op med keltiske folk (kvinder og slaver), som de samlede op på vejen mod nordvest.

Gode landbrugsområder og rigt fiskeri sikrede et fornuftigt eksistensgrundlag. Efter nogle år med lokale tingsteder, etableredes det centrale ’Altinget’ i år 930 på Tingvallasletten, ca. 40 km øst for den nuværende hovedstad. Altinget er blevet kaldt ’verdens ældste endnu eksisterende parlament’, og skønt det ikke minder meget om vore dages repræsentative demokrati, indeholdt det demokratiske elementer. Altinget var derefter i mere end 300 år landets juridiske og sociale centrum, hvor der blev truffet afgørelser om overordnede sager som fx overgangen til kristendommen (år 1000), hvor lokale tvister blev debatteret og afgjort, og endelig fungerede Altinget som et vigtigt socialt omdrejningspunkt for det islandske folk. I disse mere end 300 år blev der ingen klassisk centralmagt samlet hos en enkelt person; Der var med andre ord ingen fyrste eller konge over Island. Magten lå hos Altingets 39 såkaldte goder og lovsigemanden, som var udpeget blandt disse goder.
I løbet af 1200-tallet udvikledes dog så store interne stridigheder blandt de mest indflydelsesrige familier, at det trak op til en forening med den norske trone. En udvikling, som kulminerede i 1262, hvor Island blev et norsk skatland og en del af den norske kongemagts interessesfære. Den såkaldte fristatstid var forbi. Sammen med Norge kom Island under den danske krone ifm. dannelsen af Kalmarunionen i 1397, og frem til 1918 var Island en del af Danmark. De islandske sagaer blev især nedskrevet i 1200-årene, og mange omhandler perioden for den første bosætning i landet, de mange rejser til Norge, slægternes gøren og laden, konflikter og konflikters løsning, overgangen til kristendommen og tidens æresbegreber. Blandt de mest kendte er Njals Saga og Egil Skallagrímsson Saga, som efter planen udkommer i nye oversættelser i 2012 og bestemt bør læses i forbindelse med en ferie i Island.

Tiden under den danske trone var præget af store omvæltninger og store katastrofer. Island var en koloni, og den danske konge oplevede det som en naturlig ting, at der skulle trækkes økonomisk overskud ud fra landet. Imidlertid var der ikke meget lokalt overskud at tage af, og sammen med en række naturkatastrofer og efterfølgende sygdomsepidemier betød det, at levevilkårene i lange perioder var meget dårlige. Faktisk så dårlige, at man overvejede at flytte de omkring 30.000 resterende indbyggere til Vestjylland, og lade dem klare sig på den jyske hede. Det skete dog ikke.

I slutningen af 1600-årene og begyndelsen af 1700-årene blev de islandske håndskrifter indsamlet rundt om på gårde og kirker og flyttet til Danmark. Professoren Arni Magnusson drog nogle somre rundt for Københavns Universitet for bl.a. at lave opmålinger, optællinger af folk og fæ, forslag til forbedringer af jordbruget m.m. På sine ture stødte han på medtagne håndskrifter, som han opkøbte og flyttede til Danmark, hvorfra de først kom tilbage til Island i de sidste årtier af 1900-årene. Det skete efter en langstrakt debat og en Højesteretsdom i Danmark og ikke uden bitterhed i visse kredse. I Island blev tilbageleveringen set som en overordentlig vigtig symbolsk og positiv handling, der bidrog til at fjerne spændingen mellem det danske og det islandske folk.

I 1800-årene begyndte kampen for Islands selvstændighed fra Danmark. Fra 1874 (1000-året for den islandske bosættelse), hvor Altinget fik lovgivende magt, over udnævnelsen af den første islandske minister i 1904, bosiddende i Reykjavik til hjemmestyreloven i 1918 går en række hændelser, som forbereder etableringen af Republikken Island i 1944. 17. juni 1944 proklameres så Republikken Island på Tingvallasletten, og landets første præsident Sveinn Björnsson bliver valgt. Han havde fungeret som rigsforstander under krigen, efter at Danmark blev besat og derfor ikke kunne opretholde normale forbindelser med Island.

Siden er det gået stærkt – Island er i dag (selv efter landets store økonomiske krise i 2008) blandt de rigeste nationer i verden (BNP pr. indb /EUR/2009: Island 29.984 mod Danmarks 27.700) og landet er på en gang optaget af sin historie og af fremtidens og globaliseringens muligheder.

icon AKTUELT

2021-rejser

Grupperejser:

Rejserne herunder ses nu på hjemmesiden.

Nordlys i Island? Arr. i samarbejde med Kristeligt Dagblad

Island – fugle & natur

Island – med Vestfjordene i centrum. Rejs med Vrå Højskole. Rejsen indledes med nogle dage på højskolen.

Hannes Litteraturrejse. Rejs med forfatteren Hanne Højgaard Viemose.

Vælg imellem 2 rejser på 10 dage: Island rundt – med god tid til at nyde det hele. inkl. Vestmannaøerne, hvalsafari og en sejltur mellem isbjerge.

Sommer i Island – inkl. sejltur & friske kammuslinger

Island – Sydkysten & Njals land

Irland – natur & eftertanke

Færøerne – kunst & natur. Arr. i samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Ud over disse, er der fx en spændende rejse med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder), på vej.

Hold øje med siden, tilmeld dig vores nyhedsbrev eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse, så kontakt os gerne.

Mød os på Facebook

Du er meget velkommen i vores Facebook-gruppe "TeamIsland". Her kan vores tidligere gæster og andre, der er særligt interesseret i Island, blive medlem. Det er en lukket gruppe, hvor vi løbende deler informationer om emner, vi tror kan interesserer vores rejsende – både de nye og dem, der har været med flere gange.
Gruppen hedder: www.facebook.com/groups/TeamIsland
Send en mail, hvis du vil inviteres med i denne gruppe.

Foredrag om Island

Vil du vide mere om Island?

K. Torben Rasmussen – ejeren af KulturRetur & Team Island, er en efterspurgt foredragsholder.

Kontakt os, hvis du har ønsker til et særligt foredrag med islandsk relevans.

Emner som kunst, litteratur og bygningskunst er blandt tilbuddene, men også mere generelle foredrag, fx det meget populære Kan danskerne lære noget af det islandske folk – stadig væk?

Ønsker du en samlet oversigt over mulige emner, så send os gerne en besked.

Uncube Magazine besøger Island

Uncube Magazine har været på opdagelse i Island. Se de smukke billeder af natur og arkitektur her

Islændinge – De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge – De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

Praktiske spørgsmål og hurtige svar:

Hvad skal jeg medbringe?

· Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker

· Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt. Støvler behøves ikke, med mindre der er tale om særlige vandreture, og vil da fremgå af kommentarer på sådanne programmer.

· Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.

· Myggenet, for især omkring Mývatn (”myggesøen”) kan der være mange fluer. Der er ikke stikkende myg i Island.

· Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Under alle omstændigheder skal man medbringe ID-kort med billede. Og vigtigst: der skal være overensstemmelse mellem navn på legitimation og flybillet. Oplys altså det komplette navn ved køb af rejse.

· Medbring dit blå sygesikringsbevis. Bemærk: deltager man i en studie- eller firmarejse, gælder andre regler – se venligst vore generelle vilkår

· Medbring film fra Danmark, de er dyre i Island. Hvis du altså bruger analoge film.

· Har du en kikkert, er det en god idé at tage den med.

Skal jeg købe valuta før afrejse?

· Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man veksle kontanter eller hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort. Visse steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, fx i FOREX. Kursen normalt noget dårligere end i Island.

· De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort

· Kursen er pt. 1 DKK = 18,57 IKR (28.5.2019), dvs. 1.000 IKR modsvarer cirka 53-54 DKK. Tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is for den aktuelle kurs.

Hvad med daglig frokost?

· Er turen ikke med fuld pension gælder følgende:

· Vi standser som regel ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, kaffe og kager

· Man kan også medbringe en termokande og købe/få påfyldning og enkelte steder kan man købe en selvsmurt sandwich fra morgenmadsbuffet’en.

Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

· Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer.

· Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark

· Husk at bede om Tax Free-check, den giver 15 – 20% rabat ved køb for mere end IKR 5.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.

Forstås dansk i Island?

· Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk.

· Alle har gennemgået danskundervisning i grundskolen.

Skal jeg prøve en islandsk hest?

· Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der er mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster fra 400-500 DKK ).

Hvordan er vejret på Island?

· Se på den gode norske side www.yr.no

Generelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her – og kontakt os ved spørgsmål.

Nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev

icon TEAM-ISLAND

Team Island er skabt på baggrund af dybtgående kendskab til Island, for det første. For det andet skabt på baggrund af stor lyst til at formidle store oplevelser i det helt særlige land. Alle turene er tilrettelagt af K. Torben Rasmussen, der er forfatter af flere bøger om Island og har boet mere end 5 år i landet. Men uden bistand fra vore uhyre kompetente islandske og danske rejseledere går det jo ikke. Alle islandske taler godt dansk. Er de danske, har de boet gennem flere år i Island.

Vi véd, at en tur først er helt vellykket, når alt det praktiske fungerer og historierne er fortalt af engagerede rejseledere.

Du skal rejse til Island med os, hvis du vil være sikker på en grundig tur. Naturoplevelser af en helt anden verden, suppleret med historie, geologi, erhverv, kunst, kultur, dagligt liv i Island - og så lige mere natur igen.

På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker – og få glæde også af et godt socialt sammenhold – eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til andre lande. Vi arrangerer gode ture til andre destinationer end Island, vort primære rejsemål. Irland og Færøerne hvert år. Grønland jævnligt. Har tidligere lavet rejser til Israel, Balkan, Nordsverige, Tyskland og Shetland. Har du særlig interesse for nogle af disse rejsemål, så kontakt os for aktuelle planer.

Læs TEAM ISLAND og KULTURRETUR's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur’s rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med forhenværende højskoleforstander og journalist Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

 

Fakta om Island

DEN ISLANDSKE NATUR
For 15-16 millioner år siden eksisterede Island ikke. Hvor kontinentalpladernes drift bort fra hinanden i hhv. vestlig og østlig retning er kombineret med…
HISTORIEN – KORT & GODT
Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874,…
KULTURLIVET
Dyrker man kulturelle oplevelser i en eller anden form, er Island i stigende grad interessant. Hovedstaden Reykjavik er en moderne storby med teatre, museer,…
DET MODERNE ISLAND
Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår.…
DE FIRE ÅRSTIDER
Det islandske forår kommer sent, men udvikler sig til gengæld eksplosivt. April og maj er forår, og lyset er kommet stærkt tilbage. Sammen med det kommer…
LITTERATURLISTE
En oversigt over ordentlige og tilgængelige bøger. Nogle kan skaffes fra boghandlen, andre gennem gode biblioteker og andre igen eventuelt gennem den…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.team-island.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode