Det keltiske Irland i fortid & nutid / fra Kastrup / rejse nr. C-19

Rejs med Irlands-ekspert Claus Hebor

Arr. for Kristeligt Dagblad.

Se også identisk rejse, med andre datoer: 7. - 14. oktober 2024 (rejse nr. C-20).

På denne helt enestående kulturrejse med udgangspunkt i det keltiske/gæliske Irland besøger vi de mest betydningsfulde steder i Irland med keltisk/gælisk kultur. Det er en rundrejse i den nordlige halvdel af Irland med kendte og i overvejende grad mindre kendte oplevelser, som viser, at den keltiske/gæliske indflydelse i Irland har været – og stadig er – meget stor og helt afgørende for den irske kultur, mentalitet og samfund – selv i dag.
På rejsen besøger vi de gamle keltiske kultsteder og templer, hvor vi hører de berømte keltiske legender om Queen Maeve og Cuchulainn, bor i det største keltisk/gælisk-talende område i Irland samt får en grundig indføing i det keltiske samfund med deres unikke love, værdier og spiritualitet. Desuden oplever vi den stadig levende keltiske/gæliske kultur gennem trad. musik og storytelling, præcis som for 2000 år siden. Naturligvis indeholder rejsen også noget af den mest storslåede natur i Irland med mulighed for korte vandreture langs Atlanterhavet.
Vi bor på mindre, lokalejede hoteller eller guesthouses i mindre byer, hvor vi kan opleve det rige byliv med små butikker, restauranter med lokale råvarer, pubber med levende trad. musik og ikke mindst den helt særlige stemning og charme hos de lokale, som man kun finder udenfor turiststederne.
På mange måder kommer vi 100 år tilbage i tiden med sange på gælisk (sean-nós) og storytelling, så vi får et unikt og meget livsbekræftende indblik i irsk, kultur, mentalitet og historie. I vil simpelthen opleve det ægte og uspolerede Irland med personlighed, hjerte og sjæl…

Da vi rejser i en lille gruppe med lokal buschauffør, kan vi komme ud til unikke steder, som kun kendes og kan nås af de lokale, og som er mere storslåede og betagende smukke, end hvad man vil opleve på en turistrejse i en stor bus. Det er dog ikke en ”akademisk” rejse, men en kulturrejse for gæster, som vil fordybe sig i irsk kultur og historie uden andre forudsætninger end nysgerrighed.

NB Rejsen er ikke fysisk anstrengende, dog skal det siges, at man altid kommer til at gå en del i løbet af rejsen. Så a.h.t. til øvrige gæsters oplevelser, skal du være i normal fysisk form. Dvs. at du kan gå op til 3. sal på trapper uden besvær.

Programmet er vejledende og ret til ændringer i hotel og rute forbeholdes.

Yderligere oplysninger og tilmeldig: tlf. 2962 8077 / torben@team-island.dk

Vi er medlem af Rejsegarantifonden.

 

Dag 1 / Dublin Airport - Hill of Tara - Mullingar

(2 nætter på Greville Arms)
Afgang fra Kastrup Lufthavn kl. 10.30 (SAS) og ankomst til Dublin Airport kl. 11.50 (lokal tid). Efter ankomst kører vi til det mytiske Hill of Tara, hvorfra det første vejnet i Irland udsprang fra helt tilbage fra oldtiden. Mange af vejene er stadig i brug i dag – nu i en bredere og mere moderne udgave med asfalt.
Hill of Tara er dog mere kendt for de store forsamlinger, der skete i juni, hvor alle klanhøvdinge med deres krigere kom fra hele Irland for at dyrke sportskampe og festligheder samt udråbe højkongen over Irland. Det skete ved at ”Stone of Destiny” afgav en lyd, når den retmæssige konge rørte ved stenen.   
Efter ankomst til hotellet og middag vil der være mulighed for at besøge de traditionelle irske pubber.

Hill_of_Tara_IRL.jpg

 

Dag 2 / Mullingar - Uisneach - Corlea Trackway - Mullingar

Vi starter dagen med at køre til det hellige centrum i det keltiske Irland: Hill of Uisneach. Fra højdedraget kan man se mere end 20 counties, og irere og keltere har mødtes her lige siden stenalderen frem til i dag. Stedet er helligt for kelterne, da både solguden Lugh og Moder Jord-gudinden Ériu ligger begravet her. Ériu har tillige givet navn til Eire / Irland.   
Den keltiske sagnhelt og gud Dagda, som var leder af Tuatha De Dannan, boede her, og et af de mest bemærkelsesværdige fund på stedet er nogle underjordiske stalde til Dagdas ”sol-heste”, så myter og faktuelle fund understøtter faktisk hinanden.
Uisneach er også stedet, hvor man hver år tænder den hellige ild 1. maj, hvor kelterne fra hele øen samles for at få gløder med fra ilden, som blev tændt af højkongen. En tradition, som stadig foregår den dag i dag.
Vi får en guidet tur rundt til Royal Palace, Lough Lugh, St. Patricks Bed og Ail na Mireann (the stone of divisions), der symboliserer centrum & enhed I Irland samt de forskellige provinser.
Herefter følger vi én af de ældgamle veje ind i landet til Corlea Trackway, som et er stort stykke vej helt tilbage fra jernalderen bygget i år 148 e.v.t. Vejen er lavet af egetræstømmer og er særdeles velbevaret, ligesom der findes et længere stykke vej, som er rekonstrueret. Her får man et glimrende indtryk af, hvor udviklet vejsystemet var allerede på dette tidspunkt. Her er tillige et besøgscenter, der fortæller om Corlea Trackway, og hvordan transport foregik i jernalderen.
Hvis tiden tillader det, kan der være et besøg på Sean´s Pub i Athlone, som efter sigende stammer helt tilbage fra 900-tallet, og dermed er sandsynligvis den ældste stadig eksisterende pub i Europa.
Tilbage i Mullingar er der middag på hotellet.

Uisneach_Bealtaine_Art_Phoenicia_IRL.jpgCorlea_Trackway_Visitor_Centre_Trackway_IRL.jpg

 

Dag 3 / Mullingar - Knocknarea - Benbulben - Donegal - Letterkenny

(3 nætter på Dillons Hotel)
Efter morgenmad kører vi mod Atlanterhavskysten, hvor vi kommer til det sagnomspundne bjerg Knocknarea. På toppen af det 327 meter høje bjerg ligger en gigantisk stenhøj ca. 4.000 år gammel. Her ligger den keltiske dronning Meabh begravet. Vi vandrer den lidt stejle opstigning til højen, hvor vi hører legenden om kvægtyveriet ved Cooley og ikke mindst nyder den helt enestående udsigt over Atlanterhavet og kysten ved Sligo til bl.a. Benbulben.
Belbulben er et ikonisk bjerg i Irland og kendt som Table Mountains med dets flade top. Vi laver et stop ved foden af Benbulben, hvor Irlands store digter WB Yeats ligger begravet. Han var foregangsmand i ”The Gaelic Revival” i slutningen af 1800-tallet, der genoplivede den keltiske kultur, sprog og identitet.
Det nordvestlige Irland er ukendt for de fleste turister, men byder på enestående naturscenerier med Europas højeste havklipper, ægte keltisk kultur, lokale specialiteter på gode restauranter og hyggelige små byer, som lever livet som for 100 år siden.
Hen på eftermiddagen lander vi i Letterkenny i det nordligste county Donegal, hvor vi indlogeres vi på hotel midt i byen med gåafstand til det pulserende liv med pubber, musik og små butikker.
Letterkenny er kåret til ”Coolest City in the North” af National Geografic i 2016, da der er et særdeles levende musik- og publiv, som tiltrækker mange gæster fra Irland og N.Irland.
Efter middag mødes vi nok på Cottage Bar, McGinleys, Central Bar, Blake´s eller McCafferty´s, hvor der som regel er levende musik.

knocknarea_IRL.jpgletterkenny_IRL.jpg

Dag 4 / Letterkenny - Mhachaire Bay - Gweedore - Mt. Errigal - Letterkenny

Efter et solidt morgenmåltid tager vi bussen til det vestligste hjørne af Irland. Ved Mhachaire Bay tager vi en meget lille vej til den lidt afsondrede naturfænomen Crohy Sea Arch, som er en kæmpestor naturlig klippebue (afhængig af busstørrelse og deltagerantal). Mhachaire Bay har en fantastisk dejlig strand, så der vil være mulighed for en dukkert i det blå, friske Atlanterhav, (medbring evt. badetøj og håndklæde) mens andre kan tage en dejlig gåtur ud til Famine Walls langs den smukke kyst.
Igen tager vi en kystrute ”off the beaten track” ved Gweebarra Bay og ender i den lille keltiske by Gweedore. Her er pubberne er fyldt med god Guinness, frisk seafood og tørveild i pejsen. Området er et af de steder i Irland, hvor man stadig taler gælisk, og vi besøger nogle steder, hvor vi kan høre dette fascinerende sprog – og hvis vi er heldige, får vi de lokale til at give os en sang på gælisk.
Herefter kører vi gennem Derryveagh Mountains og forbi det imponerende bjerg Mt. Errigal.
Om aftenen er der vores specielle Wild Atlantic Dining Menu på Dillons Restaurant, hvor Head Chef har lovet en 5-retters menu med alle de bedste råvarer fra lokalområdet. Det er en kulinarisk oplevelse, hvortil man kan tilkøbe en dejlig Wine & Drinks Menu, som fuldender oplevelsen.
Herefter musik på en af byens mange pubber.

crohy_head_tvaerformat_IRL.jpgmaghery_bay_IRL.jpg

Dag 5 / Letterkenny - Fanad Head - Portsalon - Letterkenny

Denne dag tager vi en kortere bustur til det nordligste Irland ved det smukke Fanad Head fyrtårn. Her er mulighed for en kort vandretur langs Atlanterhavet, før vi kører ad den utrolig smukke kystvej til Portsalon og tilbage til Letterkenny.
Om eftermiddagen er der tid på egen hånd til at opleve byen og/eller høre et multimedie-foredrag om Irlands historie fra oldtiden og op til i dag med rejselederen og historiker Claus Hebor.
Sen eftermiddag vil vi alle blive inviteret til Afternoon Tea eller High Tea, som det også kaldes, som består af scones, sandwich og kager i rigt mål og flot opsat. De fleste er mætte af dette måltid, så denne aften er middag ikke inkluderet.
Om aftenen vil vi forsøge at møde de irske musikere i den landsdækkende musikforening Comhaltas Ceoltóirí Éireann, der bevarer den traditionelle irske musik og overleverer den til de yngre generationer. Her kan man se musikere fra 4 - 98 år spille og synge sammen – præcis som man gjorde for 2.000 år siden. Ved interesse kan man lære at spille trad. irsk musik på bodhran, tin whistle eller andet musikinstrument.

letterkenny_IRL.jpg

Dag 6 / Letterkenny - Grianán Ailigh - Derry - Armagh

(2 nætter på Charlemont Arms Hotel)
Dagen starter med besøg på det gamle jernalderfort An Grianan Ailigh, som troner højt på et bjerg med udsigt over store dele af Donegal. Man mener, at fortet er bygget i 600-700-tallet af klanhøvdingen eller kongen Uí Néill, som sædet for kongedømmet Ailigh i nord.
Fortet har været i brug helt op til 1100-tallet, hvor den keltiske konge af Munster Muirchertach Ua Briain ødelagde fortet.
Herefter en rundtur i byen Derry (engelsk: Londonderry), som er en af de mest ikoniske byer i irsk historie. Ikke kun fra The Troubles i 1970-80´erne, hvor der blev kæmpet mellem unionister og republikanere/nationalister, men også i den turbulente tidligere historie med bl.a. belejringen af Derry i 1600-tallet og flere andre episoder.
Derry er kendt for at have vel nok de bedst bevarede forsvarsværker fra 1600-tallet, og indenfor i byen er der en masse små hyggelige gader og stræder med gamle gadelamper og atmosfære.
Her får I hele historien bag uroen i Irland og Ulster tilbage fra 1269 og frem til Good Friday Agreement i 1998 og Brexit, som til nok har lagt låg på urolighederne, men ikke på modsætningerne. Vi skal bl.a. se stedet for Free Derry Corner, hvor Bloody Sunday udspillede sig, samt tage en symbolsk vandring over den ikoniske Peace Bridge, der forbinder de katolske og protestantiske kvarterer. Medrivende historiefortælling, der er til at se og forstå!
Turen fortsætter gennem The North til den hellige keltiske kilde ved Lough Neagh, hvor der stadig ofres tøjstykker og genstande i træerne som i keltisk/før-kristen tid.
Hen på eftermiddagen ankommer vi til en af de store katedralbyer i Irland: Armagh. Her indlogeres vi på det centralt beliggende Charlemont Arms Hotel.
Hvis tiden tillader det, vil vi tage et besøg i krypten under Armagh Cathedral, hvor der er flere berømte keltiske stenskulpturer. En af skulpturerne, der daterer sig helt tilbage fra 1000 f.v.t., viser den keltiske konge Nuada Airgetlám (Nuada med sølvarmen), som der knytter sig en meget sigende legende, idet gavmildhed var en af de vigtigste værdier i det keltiske samfund – og som stadig præger Irland.

Grianan_Aileach_IRL.jpg

Dag 7 / Armagh - Emain Macha - Aonach Mhacha

I dag besøger vi det keltiske centrum i nord, Emain Macha, som tillige er det bedst udbyggede oplevelsesaktivitet for keltisk kultur og livsstil.
Vi modtages med keltisk urtete og keltisk brød i et af deres rekonstruerede huse, hvorefter der er guidet tur med en fagkyndig rundt til de historiske rester af kongebygningen og de hellige steder.
Efter frokost får vi en grunding og personlig indføring indføring i keltisk livsstil og spiritualitet ved ekspert (på engelsk). Det handler bl.a. om værdier og naturopfattelse, som stadig den dag i dag er særdeles inspirerende, lærerigt og meget vedkommende.
Sen eftermiddag bliver vores gruppe inviteret til centret for keltisk kultur Aonach Mhacha med en enestående fremføring af den keltiske legende omkring det irske nationalepos Taín (The Cattle Raid of Cooley) med gruppen Armagh Rhymers, som iført flettede masker, dragter og musikinstrumenter ”nynner/rhymer” fortællingen – præcis som man forestiller sig det foregik for 2000 år siden.
Dagen slutter med en middag på Charlemont Arms Hotel, hvorefter vi kan opleve byens liv og musik på de lokale pubber.

Navan_Fort_And_Visitor_Centre_2_IRL.jpgArmagh_Rhymers_IRL.jpg

Dag 8 / Hjemrejsedag, fly fra Dublin

Efter morgenmad forlader vi Armagh og kører de ca. 2 timer til Dublin Airport.

Her passerer vi bl.a. de smukke Mountains of Mourne, som vi kan ane i horisonten, før vi kører ind i det frodige landskab i det østlige Irland.

Fra Dublin Airport er der afgang mod Kastrup kl. 12.40 og derefter ankomst Kastrup kl. 15.55 (dansk tid).

 

Om rejseleren

Guide er Irlands-eksperten Claus Hebor, der har besøgt den grønne ø mere end 400 gange. Han er uddannet historiker og har et dybtgående kendskab til irsk historie, kultur og levevis. Desuden har han en brændende passion for Irland med dets smukke natur, musik og enestående gæstfrihed, som bliver formidlet på en utrolig levende og engageret måde, så gæsterne vil få et personligt og indgående indtryk af Irland på rejsen.
Han har desuden skrevet en roman, talrige artikler til aviser og magasiner og holder løbende foredrag om Irland. Herudover arrangerer han irske kulturevents som ”An Irish Evening”, whiskeysmagning, koncerter med irske bands samt andre aktiviteter med forbindelse til Irland.

claus_hebor.jpg

Her bor vi

Mullingar: Greville Arms Hotel 3-stjernet
(2 nætter)
Hyggeligt og historisk irsk guesthouse centralt beliggende i byen. James Joyce boede her ofte, og bygningen er fredet, og derfor må der ikke indbygges elevator. Alle værelser er med WiFi, TV, kaffe/te, m.v.

Greville_Arms_Hotel_IRL.jpg

 

 

 

 

 

Letterkenny: Dillons Hotel 3-stjernet
(3 nætter)
Dejligt hotel med gode værelser med alle faciliteter som WIFI, TV, m.v. og meget centralt beliggende midt i Letterkenny. På hotellet er der restaurant og pub med hver deres stil og charme.

dillons_hotel_IRL.jpg

 

 

 

 

 

Armagh: Charlemont Arms Hotel 3-stjernet
(2 nætter)
Hyggeligt guesthouse meget centralt belligende i Armagh med 30 værelser, alle med Wi-Fi, TV, hårtørrer, te/kaffe, m.v. På hotellet er der restaurant, pub og gårdhave.

Charlemont_Arms_Hotel_IRL.jpg

 

Praktiske oplysninger og pris

Det keltiske Irland i fortid & nutid  

6. - 13. maj 2024 // 8 dage // Fra Kastrup lufthavn // Rejse nr. C-19

Pris pr. person: kr. 14.950*   
Tillæg for enkeltværelse: kr. 2.350

 

INKLUDERET I PRISEN

 • Program som beskrevet.
 • Transport i egen bus som angivet i program.
 • 7 nætter på angivne hoteller inkl. morgenmad.
 • 5 middage på restaurant inkl. 6-retters Wild Atlantic Dining og Afternoon Tea (gælder som middag).
 • Entre til alle aktiviteter som angivet.
 • Vandreture i Donegal, Derry, m.v.
 • Multimedia-foredrag om Irlands historie og The Troubles.
 • VOX System med ørehøjtaler, så alle kan høre guide undervejs på vandreture og under aktiviteter.
 • Besøg på pubs med levende musik & ”meet the locals”.
 • Dansk-talende guide, der er Irlands-ekspert & historiker med stor erfaring i Irland, irsk whiskey samt historie, kultur og samfundsforhold.
 • Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden.


IKKE INKLUDERET I PRISEN

 • Drikkevarer, undtagen hvor beskrevet i program.
 • Tips til hotel, bus, m.v., men det er helt frivilligt, om gæster vil give tips.
 • Rejseforsikring er ikke inkluderet, og deltagere skal selv sørge for evt. rejseforsikring. Det blå sygesikringsbevis skal medtages og dækker i.h.t. Irlands sygedækning. Rejsen er for deltagernes eget ansvar.    


* Der tages forbehold for større pris- og valutaændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold. Rejsen gennemføres ved 16-22 deltagere. Der er max. 4 enkeltværelser på denne tur.
Husk: mulighed for TWIN room med 2 enkeltsenge samt 3-sengs-værelse.
 

 

Praktiske spørgsmål og hurtige svar

Huskeliste og praktisk information ved rejser til Irland:

 • Gyldigt pas, – Irland er IKKE en del af Schengen-samarbejdet. I SKAL medbringe foto eller kopi af pas.
 • Blåt sygesikringskort SKAL medbringes, som man kan få gratis på www.borger.dk. Gult sygesikringskort dækker ikke i udlandet.
 • Gyldig rejseforsikring SKAL tegnes, da rejsen er for deltagernes eget ansvar. Det er deltagernes eget ansvar at sørge for evt. ekstra rejse- eller afbestillingsforsikring. Under hele rejsen inklusiv    rejsearrangørens aktiviteter gælder deltagerne egen rejse-, ulykkes- og ansvarsforsikring. Enhver deltager bør undersøge rejsedækning på deres rejseforsikring i tilfælde af sygdom, tyveri, o.l.
 • Kritisk, daglig medicin SKAL i håndbagage, så evt. medbring medicinliste. Hav kritisk medicin til en par ekstra dage – just in case. Medbring kopi af recept på kritisk medicin.
 • Hvis nogen lider af allergi, sygdomme med fysiske gener eller andre hensyn, så sig det i god tid før afrejse, så guide har tid til at tilpasse program, menu, o.l.
 • Medbring mobiltelefon, men check om den virker i udlandet. Indtast guide Claus Hebor mobilnr.:+45 3112 0077, som besvares stort set døgnet rundt.
 • Booking / ref.no. til fly til check-in. Ved de fleste flyselskaber kan I checke ind online 24 timer     før samt printe jeres boarding card. Dog skal I ved online check-in altid indlevere bagage ved”Bagage drop”-skranke, men det går noget hurtigere.
 • Størrelse på check-in baggage står normalt på billet/reservation, oplyses af rejsebureau eller på hjemmeside for pågældende flyselskab.
 • Flydende toilet-produkter SKAL i kuffert eller max. 100 ml i gennemsigtig plastpose i håndbagage. Der er sæbe og shampoo på alle hoteller.
 • Check-in: ca. 2 t. før afgang og senest 1 t før afgang. Vi mødes ved gaten, såfremt andet ikke aftales.
 • Pak ”travel light”, da kuffert skal ud/ind af bus og hotel flere gange. Irerne er meget afslappede, så tag kun almindelig afslappet tøj med. Der er ingen grund til at klæde om til en aften på restaurant eller pub. Rejsen er IKKE inkl. luggage service på hoteller, og ikke alle steder kan man være sikker på elevator.  
 • Gode sko til at gå i - vi kommer til at gå en del i naturen og i byerne. Man er dækket ind med fleecetrøje og vind- & vandtæt jakke, Cowboybukser er ikke velegnede til evt. regnvejr, da de suger vand samt holder det i mange timer. Brug vandrebukser i tyndt syntetisk stof, som tørrer i løbet af 4-5 min.
 • Irland anvender 3-benet GB stikkontakter, så husk GB stik-convertor, som købes online (billigst) eller i lufthavn. Dog ofte mulighed for lån på hotel (dog begrænset antal). Der er hårtørrer på stort set alle hoteller.
 • Irland anvender €, og stort set alle steder tages Visa-kort. Hav gerne lidt euro med til at betale et måltid samt småindkøb. I N. Irland anvendes engelske £, men veksel ikke for et kort ophold, da alle tager Visakort. Efter Brexit tager de ikke længere Euro.
 • Hav altid vand eller anden drikkevare med i bus og på sightseeings- og vandreturene. Vand på hoteller kan udmærket drikkes, men smager ofte lidt af klor, så ved større mængder vand anbefales køb af vand på flaske.
 • Drikkepenge er ca. 10 % ligesom man på pubber engang imellem runder op eller lader mønter under €1 ligge – hvis man er tilfreds med betjeningen!
 • Generelle regler for hoteller, bus og restauranter:

    - deltagere ikke må medtage og indtage egne føde- og drikkevarer uden tilladelse.

    - deltagere skal udvise etikette og ikke-støjende adfærd, som adviseres af guide og personale.

    - deltagere er selv ansvarlige for evt. skader, de forvolder under rejsen.

 • Irland har samme tidszone som England (Greenwich), hvilket er dansk tid MINUS 1 time.
 • En lomme-notebog til at beskrive natur & indtryk samt citater & guldkorn undervejs – især til vandreture, hvor vi ikke alle går lige langt. Det er en glimrende måde at få fastholdt oplevelser  i naturen og på rejsen på. Og Irland kan være voldsomt inspirerende!
 • Og husk godt humør – og ikke mindst den imødekommende indstilling, som kendetegner irerne: “there are no strangers here; only friends you haven´t yet met”.

 

download pdf Hent udførlig rejsebeskrivelse

Rejsenummer: C-19

OBS:

Lufthavn: Kastrup

Afrejse: 06.05.2024

Hjemkomst: 13.05.2024

Pris kr. 14.950

Vores rejser

+45 2962 8077

 
icon AKTUELT

2024-rejser

Turene for 2024 er på plads
Skal I til Island i 2024, så kig på de forskellige grupperejser – der er plads på de fleste.

GRUPPEREJSER TIL ISLAND

Island rundt – med god tid til at nyde det hele / 10 dage. Vælg imellem disse datoer i 2024: 30.6. - 9.7. (rejse nr. A-3) // 7. - 16.7. (rejse nr. A-4) // 14.7. - 23.7. (rejse nr. A-5) // 28.7.-6.8. (A-6)

Sommer i Island – inkl. Vestmannaøerne / 6 dages intensive rejser med begrænset kørsel. Med fuld pension. Vælg imellem disse datoer i 2024: 27.6. - 2.7. (rejse nr. A-2 // 17. - 22.7. (rejse nr. A-7) // 6. – 11.8. (A-8)

FEBRUAR:

Nordlys i Island? 13.2. – 17.2.2024 / rejse nr. A-1 / En intens kulturrejse, hvor vi møder forfattere, ser museer, hører symfoniorkester, bader i varme kilder og kigger efter Nordlys.

JUNI:


Fugle og natur i den nordøstlige Island / 2. - 9.6. 2024 / rejse nr. C-15 / rejseleder: biolog m.m. Ib Krag Petersen.

Hannes litteraturrejse øen rundt / 29.6. - 8.7. 2024 / rejse nr. C-17 / rejseleder: forfatter Hanne Højgaard Viemose. Litteratur, natur og midnatssol i overflod!

JULI:


Hannes litteraturrejse til Islands Vestfjorde /13. - 21.7. 2024 / rejse nr. C-18 / rejseleder: forfatter Hanne Højgaard Viemose. Litteratur, natur og midnatssol i overflod!

Island, historie, sagaer, fugle og moderne litteratur / 17.7. – 25.7. 2024 / rejse nr. C-14 / rejseledere cand. teol. Anette Jensen og K. Torben Rasmussen


Island – for nysgerrige bedsteforældre (og andre voksne) med børn eller børnebørn / 29. - 4.8. 2024 / rejse nr. C-16 / rejseleder: gymnasielærer m.m. Esben Jacobsen.


AUGUST:

Traveture i Island – Nordlandet / 16.8. - 23.8. 2024 / C-22 / rejseleder: dirigent og organist Steen Lindholm.


Island og vulkanerne – hvordan hænger det lige sammen? / rejse nr. C-25 / De to af dagene rejser vi med geofysiker og ph.d. Rikke Pedersen, K. Torben Rasmussen er rejseleder under hele turen.

Rude Strand Højskole laver vi ture for hvert år; i 2024 til Island og Færøerne. Rejs med K. Torben Rasmussen som rejseleder til Island og Aage Augustinus til Færøerne. Før rejsen er der ophold på højskolen med indledende foredrag, musik og sang. Kontakt os og hør nærmere...

GRUPPEREJSER TIL ANDRE LANDE:

Betagende natur og spiritualitet i Irland / 18. - 26.4. 2024 (rejse nr. C-13) / Arrangeret for Kristeligt Dagblad / Rejseleder: cand. mag. og Irlands-ekspert Claus Hebor. En rejse med fokus på natur, kultur og tro.

Det keltiske Irland / 6. - 13.5. 2024 (rejse nr. C-19) / Arrangeret for Kristeligt Dagblad / Rejseleder: cand. mag. og Irlands-ekspert Claus Hebor. En rejse med fokus på natur, kultur og tro. NB: identisk rejse 7.10. – 14.10. 2024

Færøerne – kunst, litteratur og natur / 7 dage / Arrangeret i samarbejde m. Kristeligt Dagblad / 11.6. - 17.6. 2024 / rejse nr. C-12 / rejseleder: cand. teol. Anette Jensen.

Kommer der flere 2024-rejser? Ja, det gør der…
Hold øje med hjemmesiden, tilmeld dig vores nyhedsbrev eller kontakt os.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Ønsker I individuelt tilrettelagte ture (små eller lidt større grupper) er det en god idé at kontakte os meget snart. I 2023 kommer der efter al sandsynlighed igen stor efterspørgsel efter ture i Island og derfor skal man være hurtigt ude. Hellere i dag eller i morgen, hvis man da selv vil planlægge ruten (og ikke være afhængig af de aktuelt ledige steder).

Vi er klar – er du?

Mød os på Facebook

Du er meget velkommen i vores Facebook-gruppe "TeamIsland". Her kan vores tidligere gæster og andre, der er særligt interesseret i Island, blive medlem. Det er en lukket gruppe, hvor vi løbende deler informationer om emner, vi tror kan interesserer vores rejsende – både de nye og dem, der har været med flere gange.
Gruppen hedder: www.facebook.com/groups/TeamIsland
Send en mail, hvis du vil inviteres med i denne gruppe.

Foredrag om Island og Irland

Vil du vide mere om ISLAND?

K. Torben Rasmussen – ejeren af KulturRetur & Team Island, er en efterspurgt foredragsholder.

Kontakt os, hvis du har ønsker til et særligt foredrag med islandsk relevans.

Emner som kunst, litteratur og bygningskunst er blandt tilbuddene, men også mere generelle foredrag, fx det meget populære Kan danskerne lære noget af det islandske folk – stadig væk?

Ønsker du en samlet oversigt over mulige emner, så send os gerne en besked.


Foredrag om IRLAND:

Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik – en kamp for kultur og overlevelse

Hvem: cand.mag., irlandsekspert og rejseleder Claus Hebor

Hvornår: 30. november 2022 kl. 16.30-18.30
Hvor: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København, i lokalet Bernina
Tilbudspris: 50 kr. (Normalpris 100 kr)

Bestil billet her:
https://shop.k.dk/cart
Uncube Magazine besøger Island

Uncube Magazine har været på opdagelse i Island. Se de smukke billeder af natur og arkitektur her

Islændinge – De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge – De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

Praktiske spørgsmål og hurtige svar:

Hvad skal jeg medbringe?

Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét.

Ellers skal der medbringes andet ID-kort med billede.Det blå sygesikringsbevis.

Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.

Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt.

Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.Kikkert og håndbøger om Island, historie, natur, fugle etc.

Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.

Skal jeg købe valuta før afrejse?

Det korte svar er: nej. Man kan betale med VISA eller andre kort alle steder i Island. Det er altså ikke nødvendigt, men kan naturligvis være hyggeligt og måske spare lidt tid ved kaffepauser eller andet.

Flere steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, bl.a. i FOREX. Kursen er ikke den bedste dér.Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort.

De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort. Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.Kursen er pt. 1 DKK = 18.95 (12.9.2022), dvs. at 1.000 IKR pt. modsvarer cirka 53 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is

Hvad med daglig frokost?

Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, sandwich, kaffe og kager. Man kan medbringe en termokande og de fleste steder få varmt vand med på dagens udflugt.Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark. Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 – 15% rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.

Forstås dansk i Island?

Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. De fleste har modtaget danskundervisning. MEN mange ansatte på hoteller og andre steder, hvor turister typisk kommer, er ikke islandske. Mange kommer fra østeuropæiske lande og taler af den grund ikke dansk.

Skal jeg prøve en islandsk hest?

Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 500-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.

Hvordan er vejret?

Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan findes oplysninger om jordskælv og andre aktiviteter ifm. den vulkanske aktivitet i Island.

Generelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her – og kontakt os ved spørgsmål.

Nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev

icon TEAM-ISLAND

Team Island er skabt på baggrund af dybtgående kendskab til Island, for det første. For det andet skabt på baggrund af stor lyst til at formidle store oplevelser i det helt særlige land. Alle turene er tilrettelagt af K. Torben Rasmussen, der er forfatter af flere bøger om Island og har boet mere end 5 år i landet. Men uden bistand fra vore uhyre kompetente islandske og danske rejseledere går det jo ikke. Alle islandske taler godt dansk. Er de danske, har de boet gennem flere år i Island.

Vi véd, at en tur først er helt vellykket, når alt det praktiske fungerer og historierne er fortalt af engagerede rejseledere.

Du skal rejse til Island med os, hvis du vil være sikker på en grundig tur. Naturoplevelser af en helt anden verden, suppleret med historie, geologi, erhverv, kunst, kultur, dagligt liv i Island - og så lige mere natur igen.

På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker – og få glæde også af et godt socialt sammenhold – eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til andre lande. Vi arrangerer gode ture til andre destinationer end Island, vort primære rejsemål. Irland og Færøerne hvert år. Grønland jævnligt. Har tidligere lavet rejser til Israel, Balkan, Nordsverige, Tyskland og Shetland. Har du særlig interesse for nogle af disse rejsemål, så kontakt os for aktuelle planer.

Læs TEAM ISLAND og KULTURRETUR's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur’s rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med forhenværende højskoleforstander og journalist Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

 

Fakta om Island

DEN ISLANDSKE NATUR
For 15-16 millioner år siden eksisterede Island ikke. Hvor kontinentalpladernes drift bort fra hinanden i hhv. vestlig og østlig retning er kombineret med…
HISTORIEN – KORT & GODT
Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874,…
KULTURLIVET
Dyrker man kulturelle oplevelser i en eller anden form, er Island i stigende grad interessant. Hovedstaden Reykjavik er en moderne storby med teatre, museer,…
DET MODERNE ISLAND
Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår.…
DE FIRE ÅRSTIDER
Det islandske forår kommer sent, men udvikler sig til gengæld eksplosivt. April og maj er forår, og lyset er kommet stærkt tilbage. Sammen med det kommer…
LITTERATURLISTE
En oversigt over ordentlige og tilgængelige bøger. Nogle kan skaffes fra boghandlen, andre gennem gode biblioteker og andre igen eventuelt gennem den…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2+45 2962 8077

icon 3 www.team-island.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked