Gentages-i-2025: Hannes Litteraturrejse – Island rundt / fra Kastrup / rejse nr. C-17
Rejseleder: forfatter m.m. Hanne Højgaard Viemose
Inkl. hvalsafari og Vestmannaøerne
En litteraturrejse Island rundt ved midsommer, hvor dagslyset aldrig forsvinder. Hanne vil introducere en række af de store islandske modernister på de steder, hvor de har haft deres liv og virke, vi vil kaste et blik på udvalgte sagaer og Hanne vil introducere nyere islandsk litteratur (i egne oversættelser, hvor andet ikke findes), antropologiske og økologiske analyser og teorier, der kan sætte egne vi passerer igennem i nye lys.
Hanne har en basal viden om islandsk historie, kultur og samfundshistorie og kan tale med på et overordnet plan om vulkanøens geologiske historie, flora og fauna.
Desuden er Hanne en habil amatørornitolog og vil med glæde betragte, lytte til og udpege ravne, falke, ørne, vadefugle, svømmefugle, havfugle, ænder mm. for og med jer undervejs. Fx er midsommer-Island et mekka for rødben, kobbersnepper, regnspover, hjejler og bekkasiner, som fx dobbeltbekkasinen Horsegøgen, der konstant er på vingerne, kaster sig rundt i afsindige dyk under himlen for at demonstrere sine trommehvirvelfærdigheder. Det er i øvrigt sandsynligt at vi vil få odinshaner, edderfugle, suler og dværgfalke at se, og helt uundgåeligt at vi kommer nær søpapegøjer, alke, tejster, lomvier og mallemukker, når vi fx sejler ud til den sagnomspundne klippeø Drangey i Skagafjord.
Læs mere om rejselederen Hanne Højgaard Viemose, længere nede i programmet.
Det er et højt prioriteret formål på vore rejser at skabe fælles oplevelser og nærvær mellem de rejsende - vi opfatter turene som en slags rejsende højskole. Selv om oplevelserne står i kø, er turene ikke mere hektiske, end at der også er god tid til at tale sammen og udveksle erfaringer af alle slags. Der er meget at dele…
Programet er vejledende og ret til ændringer forbeholdes.
Yderligere oplysninger og tilmeldig: tlf. 2962 8077 / torben@team-island.dk
Vi er medlem af Rejsegarantifonden.
Dag 1 / Keflavik - Hella.
Vi mødes i lufthavnen i Kastrup kl. 12.00. Der er afgang mod Island kl. 14.05 og efter cirka tre timers tur ankomst dér kl. 15.25 (lokal tid). Her venter Hanne, og vi kører østpå langs Atlanterhavet med smukke udsigter og store lavasletter.
Der er en god times kørsel fra lufthavnen i Keflavik til restauranten Hafið Bláa (Det Blå Hav). Undervejs tager vi hul på dagens og rejsens litterære program med en introduktion til Islands ikoniske digter og advokat: Einar Benediktsson, der blandt meget andet er kendt for at have forsøgt at sælge nordlysene til udenlandske forretningsmænd i slutningen af 1800-tallet. Vi stopper ved hans sidste hjem: Et skur af en hytte langt uden for lands lov og ret på sydkysten af den vulkansk aktive halvø Reykjanes og vi får historien om hvordan det gik til at han endte sine dage her, og i forlængelse heraf: en historie om hans får, ikke mindst om et af de sorte.
På Hafid Bláa (Det Blå Hav) spiser vi middag med udsigt til en sort strand, hvor sælerne måske kommer svømmende helt ind til kysten og hilser på.
Havet er enormt, nærmeste kyst, når man står ansigt til ansigt med bølgerne (sydvestvendt) er Venezuela, der er fri passage over havet mod syd hele vejen til Antarktis.
Fra restauranten er der cirka en times kørsel til Hotel Stracta i Hella (udtales omtrent som “Hetla”), hvor vi overnatter.
Før vi begiver os ud på dagens rejse kigger vi ind i Hellas myteomspundne sandstensgrotter. Hvem lavede grotterne, hvornår og til hvilke formål? Vi vil blive præsenteret for såvel faktuelle informationer som vildere forestillinger og spekulationer.
Vi skal med bussen til færgelejet Landeyjarhofn for at sejle til Vestmannaøerne, der alene med sit navn bidrager til dagens tema om den keltiske forbindelse i Islands historie helt tilbage fra før landnamstiden i slutningen af det 9. århundrede (“vestmanna” var de gamle nordboeres navn for irerne).
Vi sejler ca 35 minutter med Færgen Herjolfur og har eftermiddagen til rådighed ude på Heimaey, den eneste beboede af øerne. Her møder vi den dramatiske nyere vulkanhistorie fra 1973, da et uventet vulkanudbrud sendte hele øens befolkning på flugt og i løbet af det følgende halvår skabte et nyt vulkansk bjerg, en ny og bedre havn og lagde en tredjedel land til øen. Vi ser, hører, mærker og bevæger os rundt i det nye og gamle land. Udsigterne er store og svimlende. Får og nordatlantiske søpapegøjer pryder de grønne skråninger og skrænter.
Vi tager færgen tilbage til fastlandet sidst på eftermiddagen/ først på aftenen kører til Vik og spiser aftensmad her.
Herfra kører vi en times tid til Kirkjubæjarklaustur, hvor vi skal overnatte.
I dagens litterære program vil indgå oversatte artikler om blandt andet den voldsomme historie om Tyrkerranet i 1627 (oversat fra islandsk til dansk af Hanne selv til lejligheden) og en af de bortførtes liv som slave i Algeriet og efterfølgende løsladelse og hjemkomst til Island.
Overnatning: Hörgsland, Kirkjubæjarklaustur
Dag 3 / Kirkjubæjarklaustur - gletsjere - sejltur mellem isblokke og -bjerge - Höfn
Dagen står i gletschernes tegn. Vi kører omkring sydspidsen af den enorme gletscher Vatnajökull og vil benytte tiden i bussen til at tale om is, vand, poesi og glaciologi. Der vil blive oplæsninger af litteratur i form at såvel poesi som prosa samt videnskabelige forklaringer, der har med is og vand og gletschere at gøre.
Vi standser ved Skaftafell
Nationalpark, hvor der der gode vandreruter og naturoplevelser for alle niveauer af energi og udholdenhed. Man kan f.eks. gå op til vandfaldet Svartifoss, måske endda hele vejen til gletschertungen Skaftafellsjökull, eller blive i dalen, hvor man også kan se både gletscher, planter og fugle.
Fra Skaftafell tager vi den korte bustur til nabogletchertungen Svinefjeldsjøklen, som er tilgængelig uden at skulle udsættes for større stigninger i terrænet, og som i øvrigt er ikonisk for Njals
Saga. For de der evt. aldrig er nået helt til vejs ende i denne den længste (nogle vil mene og nogle har ment: næsten for lange) af de islandske sagaer vil Hanne opklare sagerne og ikke mindst Svinefjeldsasens rolle i konflikterne, der tilsyneladende, men også kun tilsyneladende, ingen ende vil tage.
Ved gletcherlagunen Jökullsárlón tager vi på sejltur mellem isblokke og -bjerge fra Vatnajokulls kælvende gletchertunge, og vi kan lege med is-”diamanterne” på Diamond Beach. Der er god chance for, at vi får både sæler og kjover at se her.
På dagens sidste strækning i bussen standser vi ved den vilde og absolut originale forfatter Thorbergur Thordarssons museum på egnen hvor han voksede op, og vi skal tale om særligt de visionære aspekter ved hans forfatterskab. Han var på de fleste måder helt særlig som menneske og forfatter. Nordens Chaplin, har islandske kritikere kaldt ham. En klovn, et geni, en overbegavet, en overfølsom, en spiritist, en yogi, matematiker, lingvist, stjernekigger, idealist.
Vi overnatter på Arnanes Country Hotel ved Höfn.
Dagens litteratur: Jeffrey Skinner: Glaciology (poesi), Isbogen af Victor Boy, Tiden & Vandet af Andri Snær, Dimmumot af Steinunn Sigurdardottir, Rachel Carson: Havet omkring os, Thorbergur Thordarsson: Undervejs til min elskede og Om vandet.
Dag 4 / Höfn - Djupivogur - Egilsstadir og Seydisfjordur.
Første stop: Djupivogur, hvor Hans Jonatan, manden der stjal sig selv, levede som en fri mand. Vi skal møde Sigurdur Gudmundsson, den aldrende kunstner fra den lille by, der har været del af kunstscener over hele verden fra New York til Shanghai, Berlin og København, og som har udarbejdet skulpturen “Frelsi” (Frihed), som hyldest til den frihed Hans Jonathan opnåede i Island. Han er også manden bag værket Æggene i Gledivik, som har fået mange rejsende til at svinge fra ringvejen ind om den lille by de seneste årtier. I dag er Sigurdur 80 år og slet ikke pensionsparat, “når man er kunstner er der ingen pensionsalder” siger han. Han er idag i gang med et større projekt som har med poesi og litteratur ude i landskabet omkring byen at gøre. Det vil han fortælle os om.
På vejen videre op gennem de billedskønne og vilde østfjorde vil Hanne fortælle om poeten Einar Bragi fra den lille østfjordske bygd Eskifjordur. Han oversatte en stor del samisk litteratur til islandsk, skrev selv poesi og lokalhistorie og oversatte endvidere både Ibsen og Strindbergs værker til islandsk.
Vi skal også høre om den visionære danskerhadende frihedskæmper og tidsskriftsredaktør Jon Olafsson, der forsøgte at få hele den islandske befolkning evakueret til Alaska, og næsten lykkedes med det, væk fra det forhadte danskerkoloniherredømme.
Vi kører over bjergpasset Öxi til Egilstadir, hvor vi indlogerer os på Hotel Valaskjalf ved Egilsstadir. Vi ankommer til hotellet midt på eftermiddagen, holder et par timers hvil og tager derefter på udflugt til den lille kunstnerby Seydisfjordur, som også er færgelejet for Smyril Line der har ugentlige afgange til Danmark og Færøerne. Byen er kendt for sit særdeles aktive kunstnermiljø. Vi vil besøge Skaftfell Kunstnerhjem og se kunstværket Tvisongur ude i det fri.
Overnatning: Hotel Valaskjalf.
Dag 5 / Egilsstadir - Borgarfjordur Eystri - Raufarhöfn.
Idag skal vi se nærmere på Kjarval-slægten. Vi starter med at køre mod nord fra Egilsstadir mod Bakkagerdi eller Borgarfjordur Eystri, hvor den berømte islandske kunstmaler Johannes Sveinsson Kjarval voksede op fra han blev sat i foster som 4-årig.
På vejen mod Borgarfjordur stopper vi ved en lille interimistisk hytte som Kjarval ofte tog ud i for at være alene i naturen og male, her har han begået en række af sine mesterværker.
På vejen videre mod Borgarfjordur skal vi tale om hans liv og kunst, og vi skal se på hans henholdsvis hustru og ekshustru Tove Kjarvals litteratur, der har lidt den skæbne nærmest at glide ud af dansk litteraturhistorie, mens hendes mands malerier er blevet kært nationaleje og har fået sit eget museum. Vi skal se på Kjarvals biologiske moder Karitas Thorsteinsdottir Sverrisons digte, som blev udgivet i et hæfte efter hendes hjemkomst fra Amerika, hvortil hun som så mange andre islændinge udvandrede i begyndelsen af det tyvende århundrede.
Og vi skal se på oldebarnet Tor Kjarval Løkkens bog om sin berømte oldefar under en rejse rundt i Island.
Der vil være rigeligt af Kjarval-litteratur i rejsebiblioteket.
Vi ankommer til Borgarfjordur Eystri hen på formiddagen, hilser på søpapegøjerne udenfor byen, går op på elverdronningens høj midt i byen, sætter os i græsset og maler eller ser på blomster, går på bryghuset og får en øl, spiser frokost.
Om eftermiddagen tager vi afsked med den lille skønne by og Kjarvallerne og sætter kursen mod det sære og øde nordøstlige hjørne af landet.
Her vil vi køre op igennem et af de mest spektakulære islandske bjergpas Hellisheidin, helt oppe ved Ishavet. Stigningerne er stejle og svingene skarpe men udsigten fra toppen ud over gletscherflodssletter, sorte strande, sneklædte fjelde og det nordlige Ishav er utrolig. Måske vil vi se flokke af rensdyr, måske hvaler i havet.
På den anden side af fjeldene kommer vi til den lille by Vopnafjordur og på vejen videre mod nord vil vi bade i et lille svømmebassin anlagt ved en af landets berømte og dyre laksefloder, hvor folk som George W Bush og Bush den yngre kommer flyvende til i privathelikopter for at tage på fisketur. Rygter siger også at Putin er en lejlighedsvis gæst på egnen på jagt efter en af de eftertragtede vildlaks.
Vi møder forhåbentlig ingen af dem, men får lov at bade i fred, hvorefter vi drager videre mod det allernordligste, her skal vi overnatte i Raufarhöfn lige syd for polarcirklen og spise middag på Hotel Nordlys.
For de vågne vil der tilbydes en aftenudflugt til fyret, hvorfra man ofte ser hvaler boltre sig i havet og suler kaste sig ud i imponerende styrtdyk. Ternerne farer skrigende omkring hele natten.
Vi starter dagen ved det underlige monument Heimskautsgerdi eller Arctic Henge, en slags artisk Stonehenge, et gigantisk solur af et kunstværk med 72 stenblokke med hver sit Dværgenavn, og henvisninger til nordisk mytologi. Konstruktionen blev påbegyndt i 2004 og ikke er fuldendt endnu.
Vi vil gå omkring mellem de enorme stenblokke og forsøge at finde en mening med det hele, hvilket blandt andet vil give anledning til at tale om Vølvens Spådom, den berømte skabelses- og undergangsberetning i nordisk mytologi. Herunder vil vi særligt se på Dværgeremsen, og I vil få et forsøg på en forklaring på denne lidt besynderlige del af Vølvens spådom.
Fra Raufarhofn kører vi ned over Melrakkasletten til Ásbyrgi. Der vil være oplæsning af litteratur fra egnen i bussen.
I den lille flække Kopasker vil vi have mulighed for at købe snacks og frokost at tage med videre til Asbyrgi, hvor vi tager os tid til at se den imponerende gletscherkløft, der efter sigende er et aftryk af en af Odins hests Sleipners 8 hove.
Der er afmærkede vandrestier af forskellige længder.
Herefter fortsætter vi langs nordkysten, hvor vi vil køre ovenfor stejle klippeskrænter og fuglefjelde med lunder og mallemukker, før vi når Islands ældste settlement: Husavik: Vigen med huse.
Fra Husavik tager vi på hvalsafari og i forlængelse heraf vil vi tale om den kontroversielle islandske hvalfangst og protester imod den, og vi vil læse uddrag af Kristin Eiriksdottirs nyeste og meget kritikerroste roman (der er ved at blive oversat til dansk men ikke har fået dansk titel endnu) der har en hvalfanger som en af romanens hovedkarakterer.
Vi overnatter på Sel Hotel i Myvatn
Dag 7 / Myvatn - North Atlantic Coast Route - Saudarkrokur.
Vi starter dagen med en fugletur ved Myvatn. Her er chance for at se og høre både islom, lappedykkere, troldænder, og islandske hvinænder, for bare at nævne nogle af de mange arter der trives i søen kendt for sit rige fugle, fiske, plante og insektliv.
Herefter går turen mod gudernes vandfald, hvor goden Thorgeir Ljosvetningagodi, landets lovtaler i år 1000 da det blev besluttet at Island skulle kristnes, smed den hedenske tros gudestatuetter i vandfaldet.
Vi drager videre mod Nordlandets hovedstad og Islands næststørste by, Akureyri. Lige før vi kører over dæmningen til Akureyri standser vi ved folke-museet SafnaSafnid, hvor Hanne har en kanin i hatten.
I Akureyri vil vi drikke kaffe og spise frokost og møde den dansk/islandske forfatter Sigridur Larsen, som vil fortælle os om sine nyeste skriveprojekter og livet som forfatter her langt mod nord i verdens mindste (og dejligste, red. Hanne) storby. Hanne vil på forhånd have læst op fra Sigridurs første roman Crash,
Kalinka. Og i øvrigt fra sin egen Mado, hvor Akureyri spiller en afgørende rolle.
Fra Akureyri og Eyjafjordur til Skagafjordur tager vi den berømte North Atlantic Coast Route gennem de små byer Dalvik, Olafsfjordur og Siglufjordur, der er særligt kendt for sin blomstringstid under sildeeventyret i første halvdel af det tyvende århundrede. Vi ser Sildemuseet, hvis vi kan overkomme det, ellers går vi bare en lille runde i den lille skønne havneby, drikker en øl eller kaffi, før vi drager videre. I bussen hører vi litteratur oplæst (islandsk litteratur i Hannes oversættelse til dansk) om livet heroppe på den yderste spids af et næs mod nord og på vejen sydover på Skagafjordurs østlige kyst samler Hanne op på sin indtil videre hemmelige plan, der har med den tidligere nævnte kanin i hatten at gøre. Herefter ankommer vi til det gamle bispesæde i Holar. Vi skal se kirken, der ligger sammen med en afdeling af universitetet hvor man kan studere landlig turisme, aquakultur og fiskebiologi og hestestudier.
Vi ankommer til Hotel Mikligardur i Saudarkrokur sidst på eftermiddagen og spiser middag her.
Hvis nogen har energien til det, vil der blive tilbudt en aftentur ud til en varm kilde, Grette den Stærkes kilde. Og selvfølgelig en tilhørende historie, en del af sagaen om Grette den Stærke.
Vi overnatter på Hotel Mikligardur.
Dag 8 / Saudarkrokur - Hraunsnef
Vi kører nu fra Nordlandet sydvest over. Første stop bliver ved Thingeyrar klosterkirke, en af landets smukkeste kirker og et kloster under udgravning. (For nyligt har man fundet klostervægge gennem et længere samarbejde mellem klassiske filologer der har gransket middelaldertekster og arkæologer.)
Herfra skal vi til den underlige og på egnen elskede kolos af en monolit, Hvitserkur hedder den, den hvide særk. den står i det lave vand ud for kysten på den østlige side af halvøen Vatnsnes. Vi tar os tid til at se den oppefra og nedefra, ved lavvande kan man gå ud omkring den. Og høre den, det siges at man kan betro den sine sorger og måske/ måske-ikke få nogle be- eller afkræftende grynt og knirk til svar.
Vi fortsætter på kystvejen ud om næsset, der er muligvis håndarbejdsmarkeder åbne på nogle af den ellers ret øde egns gårde og i så fald kigger vi ind til strik og kaffe. Ellers og under alle omstændigheder holder vi en pause når vi er nået næsset rundt og kommer til Hvammstangir hvor der er både kaffihuse og butikker og museer.
Det rå, øde næs giver anledning til at tale nærmere om islandske folkefortællinger, herunder ikke mindst de forskellige spøgelser og gengangere og folks måder at håndtere dem på.
Vi vil ankomme til Hotel Hraunsnef i løbet af eftermiddagen og her vil være tid til at dyppe sig i de varme bade, eller gå rundt og se på nogle af dyrene der går rundt derude: ænder, geder, høns, mm.
Om aftenen vil vi holde en til to timers litteratursnak, oplæsning og hygge, evt ude ved bålstedet.
Som optakt til morgendagens ankomst til hovedstaden vil vi se på Reykjavik-litteratur af blandt andre Elisabeth Jökullsdottir og Frida Isberg og Kristin Omarsdottir og Steinar Bragi, som alle har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romaner inden for de seneste år. (Litteraturliste følger).
Overnatning: Hraunsnef
Dag 9 / Hraunsnef - Hveragerði - Reykjavik, via Thingvellir og Skalholt.
Fra Hraunsnef tager vi bagvejen gennem bjergdalene til nationalparken Þingvellir (Tingsletten), der kan betragtes som Islands hjerte af både kulturelle og geologiske grunde. Det var her man samledes til ting hver sommer helt tilbage fra landnamstiden. Det første ting blev afholdt i 930 og selvom tinget flyttede til Reykjavik i 1845, var det alligevel her man afholdt festlighederne ved udnævnelse af republikken Island i 1944 og ved markeringen af 100-året for Islands selvstændighed i 2018.
Geologisk er Þingvellir et af de steder, hvor man tydeligst kan observere, at Island ligger på separationen mellem to af Jordens tektoniske plader, der trækker landet fra hinanden med i gennemsnit to centimeter om året.
Vi kører gennem “Ingenmandslandet” mellem de to tektoniske plader og kommer over til Laugarvatn, hvor kultur og geologi igen mødes idet søbredden er så varm af geotermiske kilder, at der bages rugbrød i det sorte sand.
Derfra kører vi til Skálholt, der i midten af 1500-tallet var skueplads for et langtrukkent, til tider bizart og i høj grad blodigt drama knyttet til reformeringen af den islandske kirke.
På vej tilbage mod Reykjavík gør vi holdt i den lille by Hveragerði. “Hver” er det islandske ord for en skoldhed kilde, og det damper ganske rigtigt ud af utallige små sprækker her og der i byen og på de omkringliggende bjergskråninger.
Byen er således funderet på udnyttelsen af geotermisk aktivitet, i første omgang til at dyrke grøntsager og prydplanter, men nu også til at brygge øl!
På mikrobryggeriet Ölverk smager vi på lidt af Islands nyere historie, der blandt andet relaterer til det anstrengte forhold mellem Island og Danmark op gennem det tyvende århundrede.
Tilbage i Reykjavik vil der formentligt være tid til en gåtur i byen på egen hånd inden middagen.
Hanne Højgaard Viemose er født og opvokset i Frederikshavn og har siden rejst, boet og arbejdet mange steder i verden blandt andet i Australien hvor hendes debutroman “Hannah” udspiller sig på en bananplantage, i Sydkorea og Japan, hvor Hannes anden roman “Mado” tager sit afsæt, og i Amazonjunglen, der er omdrejningspunkt i Hannes tredje roman ”HHV FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas” – denne blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020.
I øvrigt fylder Island en god del i romanerne (minus Hannah), da hovedpersonen (ligesom Hanne) har børn med en islandsk mand og tilbringer længere perioder hen over året i Island. Der optræder rejsebeskrivelser fra både Syd-, Øst- og Nordlandet i romanerne og Hanne kan sagtens lokkes til at læse op af dem på rejsen.
Hanne er uddannet antropolog og forfatter og bor i dag i Reykjavik i Island med sine to børn og driver en-kvindes foretagenet ”Hannes Rejser”.
Praktiske oplysninger og pris
Hannes Litteraturrejse – Island rundt
29. juni - 8. juli 2024 // 10 dage // Fra Kastrup lufthavn // Rejse nr. C-17
Pris pr. person: kr. 22.750*
Tillæg for enkeltværelse: kr. 2.200
INKLUDERET I PRISEN
Flybilletter t/r, inkl. skatter og afgifter. Transport iflg. program i komfortabel, røgfri bus med god plads og erfaren chauffør.
Indkvartering i delt dobbeltværelse m. morgenmad – privat bad/toilet.
Middag x 9 stk. (to retters middage, inkl. kaffe/te – afslutningsmiddag dog noget højere standard).
Nævnte ture, udflugter og sejlture.
Hanne Højgaard Viemose som rejseleder på hele turen.
Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden.
IKKE INKLUDERET I PRISEN
Servering ombord på flyet.
Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid følger frit og rigeligt.
Øvrige måltider, dvs. også daglige frokoster (regn med 115 -135 DKK pr. dag, efter behov).
Eventuelle aktiviteter og entrébilletter ud over de nævnte.
* Der tages forbehold for større pris- og valutaændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold. Der regnes med cirka 16-18 deltagere.
Praktiske spørgsmål og hurtige svar
Hvad skal jeg medbringe?
Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Ellers SKAL der medbringes andet ID-kort med billede. Og vigtigst: der skal være overensstemmelse mellem navn på legitimation og flybillet. Oplys altså det komplette navn ved køb af rejse.
Det blå sygesikringsbevis. Medbring dit blå sygesikringsbevis. Bemærk: deltager man i en studie- eller firmarejse, gælder andre regler – se venligst vore generelle vilkår.
Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.
Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt. Støvler behøves ikke, med mindre at der er tale om særlige vandreture, og vil da fremgå af kommentarer på sådanne programmer.
Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.
Myggenet, for især omkring Mývatn (”myggesøen”) kan der være mange fluer. Der er ikke stikkende myg i Island.
Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.
Skal jeg købe valuta før afrejse?
Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man veksle kontanter eller hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort. Visse steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, fx i FOREX. Kursen normalt noget dårligere end i Island.
De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort.
Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.
Kursen er pt. 1 DKK = 20,15 IKR (5.11.2023), dvs. 1.000 IKR modsvarer cirka 50 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is
Hvad med daglig frokost?
Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser som regel ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, kaffe
og kager. Man kan også medbringe en termokande og købe/få påfyldning og enkelte steder kan man købe en selvsmurt sandwich fra morgenmadsbuffet’en.
Hvad kan jeg købe med fordel i Island?
Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark.
Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 - 15 % rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.
Forstås dansk i Island?
Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. Der er fortsat danskundervisning i de islandske gymnasier.
På mange hoteller, restauranter og andre steder, hvor man som turist ofte møder lokale, er mange ansatte dog ikke fra Island, men fra fx østeuropæiske lande – og kan derfor naturligvis ikke forventes at tale eller forstå dansk.
Skal jeg prøve en islandsk hest?
Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed, findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 550-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.
Hvordan er vejret?
Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan læses nyheder om jordskælv, vulkanudbrud og andre vulkanske aktiviteter.
Turene for 2024 er på plads Skal I til Island i 2024, så kig på de forskellige grupperejser – der er plads på de fleste.
GRUPPEREJSER TIL ISLAND
Island rundt – med god tid til at nyde det hele / 10 dage. Vælg imellem disse datoer i 2024: 30.6. - 9.7. (rejse nr. A-3) // 7. - 16.7. (rejse nr. A-4) // 14.7. - 23.7. (rejse nr. A-5) // 28.7.-6.8. (A-6)
Sommer i Island – inkl. Vestmannaøerne / 6 dages intensive rejser med begrænset kørsel. Med fuld pension. Vælg imellem disse datoer i 2024: 27.6. - 2.7. (rejse nr. A-2 // 17. - 22.7. (rejse nr. A-7) // 6. – 11.8. (A-8)
FEBRUAR:
Nordlys i Island? 13.2. – 17.2.2024 / rejse nr. A-1 / En intens kulturrejse, hvor vi møder forfattere, ser museer, hører symfoniorkester, bader i varme kilder og kigger efter Nordlys.
JUNI:
Fugle og natur i den nordøstlige Island / 2. - 9.6. 2024 / rejse nr. C-15 / rejseleder: biolog m.m. Ib Krag Petersen.
Hannes litteraturrejse øen rundt / 29.6. - 8.7. 2024 / rejse nr. C-17 / rejseleder: forfatter Hanne Højgaard Viemose. Litteratur, natur og midnatssol i overflod!
JULI:
Hannes litteraturrejse til Islands Vestfjorde /13. - 21.7. 2024 / rejse nr. C-18 / rejseleder: forfatter Hanne Højgaard Viemose. Litteratur, natur og midnatssol i overflod!
Island, historie, sagaer, fugle og moderne litteratur / 17.7. – 25.7. 2024 / rejse nr. C-14 / rejseledere cand. teol. Anette Jensen og K. Torben Rasmussen
Island – for nysgerrige bedsteforældre (og andre voksne) med børn eller børnebørn / 29. - 4.8. 2024 / rejse nr. C-16 / rejseleder: gymnasielærer m.m. Esben Jacobsen.
AUGUST:
Traveture i Island – Nordlandet / 16.8. - 23.8. 2024 / C-22 / rejseleder: dirigent og organist Steen Lindholm.
Island og vulkanerne – hvordan hænger det lige sammen? / rejse nr. C-25 / De to af dagene rejser vi med geofysiker og ph.d. Rikke Pedersen, K. Torben Rasmussen er rejseleder under hele turen.
Rude Strand Højskole laver vi ture for hvert år; i 2024 til Island og Færøerne. Rejs med K. Torben Rasmussen som rejseleder til Island og Aage Augustinus til Færøerne. Før rejsen er der ophold på højskolen med indledende foredrag, musik og sang. Kontakt os og hør nærmere...
GRUPPEREJSER TIL ANDRE LANDE:
Betagende natur og spiritualitet i Irland / 18. - 26.4. 2024 (rejse nr. C-13) / Arrangeret for Kristeligt Dagblad / Rejseleder: cand. mag. og Irlands-ekspert Claus Hebor. En rejse med fokus på natur, kultur og tro.
Det keltiske Irland / 6. - 13.5. 2024 (rejse nr. C-19) / Arrangeret for Kristeligt Dagblad / Rejseleder: cand. mag. og Irlands-ekspert Claus Hebor. En rejse med fokus på natur, kultur og tro. NB: identisk rejse 7.10. – 14.10. 2024
Færøerne – kunst, litteratur og natur / 7 dage / Arrangeret i samarbejde m. Kristeligt Dagblad / 11.6. - 17.6. 2024 / rejse nr. C-12 / rejseleder: cand. teol. Anette Jensen.
Kommer der flere 2024-rejser? Ja, det gør der… Hold øje med hjemmesiden, tilmeld dig vores nyhedsbrev eller kontakt os.
Skal vi lave en særlig rejse til jer?
Ønsker I individuelt tilrettelagte ture (små eller lidt større grupper) er det en god idé at kontakte os meget snart. I 2023 kommer der efter al sandsynlighed igen stor efterspørgsel efter ture i Island og derfor skal man være hurtigt ude. Hellere i dag eller i morgen, hvis man da selv vil planlægge ruten (og ikke være afhængig af de aktuelt ledige steder).
Vi er klar – er du?
Mød os på Facebook
Du er meget velkommen i vores Facebook-gruppe "TeamIsland". Her kan vores tidligere gæster og andre, der er særligt interesseret i Island, blive medlem. Det er en lukket gruppe, hvor vi løbende deler informationer om emner, vi tror kan interesserer vores rejsende – både de nye og dem, der har været med flere gange. Gruppen hedder: www.facebook.com/groups/TeamIsland Send en mail, hvis du vil inviteres med i denne gruppe.
Foredrag om Island og Irland
Vil du vide mere om ISLAND?
K. Torben Rasmussen – ejeren af KulturRetur & Team Island, er en efterspurgt foredragsholder.
Kontakt os, hvis du har ønsker til et særligt foredrag med islandsk relevans.
Emner som kunst, litteratur og bygningskunst er blandt tilbuddene, men også mere generelle foredrag, fx det meget populære Kan danskerne lære noget af det islandske folk – stadig væk?
Ønsker du en samlet oversigt over mulige emner, så send os gerne en besked.
Foredrag om IRLAND:
Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik – en kamp for kultur og overlevelse
Hvem: cand.mag., irlandsekspert og rejseleder Claus Hebor
Hvornår: 30. november 2022 kl. 16.30-18.30 Hvor: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København, i lokalet Bernina Tilbudspris: 50 kr. (Normalpris 100 kr)
Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét.
Ellers skal der medbringes andet ID-kort med billede.Det blå sygesikringsbevis.
Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.
Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt.
Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.Kikkert og håndbøger om Island, historie, natur, fugle etc.
Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.
Skal jeg købe valuta før afrejse?
Det korte svar er: nej. Man kan betale med VISA eller andre kort alle steder i Island. Det er altså ikke nødvendigt, men kan naturligvis være hyggeligt og måske spare lidt tid ved kaffepauser eller andet.
Flere steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, bl.a. i FOREX. Kursen er ikke den bedste dér.Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort.
De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort. Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.Kursen er pt. 1 DKK = 18.95 (12.9.2022), dvs. at 1.000 IKR pt. modsvarer cirka 53 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is
Hvad med daglig frokost?
Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, sandwich, kaffe og kager. Man kan medbringe en termokande og de fleste steder få varmt vand med på dagens udflugt.Hvad kan jeg købe med fordel i Island?
Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark. Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 – 15% rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.
Forstås dansk i Island?
Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. De fleste har modtaget danskundervisning. MEN mange ansatte på hoteller og andre steder, hvor turister typisk kommer, er ikke islandske. Mange kommer fra østeuropæiske lande og taler af den grund ikke dansk.
Skal jeg prøve en islandsk hest?
Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 500-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.
Hvordan er vejret?
Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan findes oplysninger om jordskælv og andre aktiviteter ifm. den vulkanske aktivitet i Island.
Generelle rejsebetingelser
Læs vores generelle rejsebetingelser her – og kontakt os ved spørgsmål.
Team Island er skabt på baggrund af dybtgående kendskab til Island, for det første. For det andet skabt på baggrund af stor lyst til at formidle store oplevelser i det helt særlige land. Alle turene er tilrettelagt af K. Torben Rasmussen, der er forfatter af flere bøger om Island og har boet mere end 5 år i landet. Men uden bistand fra vore uhyre kompetente islandske og danske rejseledere går det jo ikke. Alle islandske taler godt dansk. Er de danske, har de boet gennem flere år i Island.
Vi véd, at en tur først er helt vellykket, når alt det praktiske fungerer og historierne er fortalt af engagerede rejseledere.
Du skal rejse til Island med os, hvis du vil være sikker på en grundig tur. Naturoplevelser af en helt anden verden, suppleret med historie, geologi, erhverv, kunst, kultur, dagligt liv i Island - og så lige mere natur igen.
På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.
Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker – og få glæde også af et godt socialt sammenhold – eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til andre lande. Vi arrangerer gode ture til andre destinationer end Island, vort primære rejsemål. Irland og Færøerne hvert år. Grønland jævnligt. Har tidligere lavet rejser til Israel, Balkan, Nordsverige, Tyskland og Shetland. Har du særlig interesse for nogle af disse rejsemål, så kontakt os for aktuelle planer.
Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur’s rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.
Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med forhenværende højskoleforstander og journalist Christian Møller.
Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.
For 15-16 millioner år siden eksisterede Island ikke. Hvor kontinentalpladernes drift bort fra hinanden i hhv. vestlig og østlig retning er kombineret med…
Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874,…
Dyrker man kulturelle oplevelser i en eller anden form, er Island i stigende grad interessant. Hovedstaden Reykjavik er en moderne storby med teatre, museer,…
Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår.…
Det islandske forår kommer sent, men udvikler sig til gengæld eksplosivt. April og maj er forår, og lyset er kommet stærkt tilbage. Sammen med det kommer…