Hannes Litteraturrejse – rejs til Island med forfatteren Hanne Højgaard Viemose / fra Kastrup / rejse nr. C-17

Hannes litteraturrejse – Island rundt m. Hanne Højgaard Viemose

Hanne Højgaard Viemose blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020, for sin roman Frshwn – Dødsknaldet i Amazonas.

En litteraturrejse Island rundt ved midsommer, hvor dagslyset aldrig forsvinder. Hanne vil introducere en række af de store islandske modernister på de steder, hvor de har haft deres liv og virke, vi vil kaste et blik på udvalgte sagaer og Hanne vil introducere nyere islandsk litteratur (i egne oversættelser, hvor andet ikke findes), antropologiske og økologiske analyser og teorier, der kan sætte egne vi passerer igennem i nye lys.
Hanne har en basal viden om islandsk historie, kultur og samfundshistorie og kan tale med på et overordnet plan om vulkanøens geologiske historie, flora og fauna.
Desuden er Hanne en habil amatørornitolog og vil med glæde betragte, lytte til og udpege ravne, falke, ørne, vadefugle, svømmefugle, havfugle, ænder mm. for og med jer undervejs. Fx er midsommer-Island et mekka for rødben, kobbersnepper, regnspover, hjejler og bekkasiner, som fx dobbeltbekkasinen Horsegøgen, der konstant er på vingerne, kaster sig rundt i afsindige dyk under himlen for at demonstrere sine trommehvirvelfærdigheder. Det er i øvrigt sandsynligt at vi vil få odinshaner, kongeedderfugle, suler og dværgfalke at se, og helt uundgåeligt at vi kommer nær søpapegøjer, alke, tejster, lomvier og mallemukker, når vi fx sejler ud til den sagnomspundne klippeø Drangey i Skagafjord.

På rejsen vil der forekomme strabadser, som man kan vælge til eller fra, og der vil være en plan B for de som vælger fra, fx er det ikke enhver, der har mod eller fysik til at klatre op på Drangey, som er en knap 200 meter høj klippeø (og fuglefjeld), som man bestiger ved, ja, at klatre op. Det vil være muligt for de, der ikke tager denne tur at tilbringe eftermiddagen på et meget skønt sted med både varme kilder, hav- og ø-udsigt, en smuk mørk strand og glitrende klippevægge. Tilsvarende gør sig gældende, når vi fx standser for at bade: der vil være mulighed for at gå tur eller sidde og nyde landskabet.
Rejseleder er forfatteren m.v. Hanne Højgaard Viemose (se mere længere nede).

Programmet er vejledende og ret til ændringer forbeholdes.

 Kontakt os ved spørgsmål & tilmelding på tlf. 2962 8077 // info@team-island.dk

Garanti for at få pengene tilbage! 

Tvinger omstændighederne (virus eller andet) os til at aflyse allerede købte/betalte rejser, returneres alle indbetalte beløb uden gebyr eller andet.

Vi er medlem af Rejsegarantifonden.

 

Dag 1 / Atlanterhavet & lavasletter. Stokkseyri – Selfoss & udsigter til store vulkaner – Hella.

Vi mødes i lufthavnen i Kastrup kl. 12.15. Der er afgang mod Island kl. 14.10 og efter cirka tre timers flyvetur ankomst dér kl. 15.25 (lokal tid). Her venter Hanne, og vi kører østpå langs Atlanterhavet med smukke udsigter og store lavasletter.
Vi kører en god times tid til den forhenværende restaurant Hafid Bláa (Det Blå Hav), her vil det være muligt at strække ben og trække frisk luft på en skøn strand, hvor sælerne måske kommer svømmende helt ind til kysten og hilser på. Havet er enormt, nærmeste kyst, når man står ansigt til ansigt med bølgerne (sydvestvendt) er Venezuela.
Vi tager videre langs sydkysten til det gamle fiskerleje Stokkseyri, hvor den myteomspundne Formand Thuridur levede og ledede en fiskerbåds besætning fra sine sene teenageår til hun som aldrende skipper gik på land. Uløseligt forbundet med hendes og tidens historie, herunder eftervirkningerne af 1700-tallets voldsomme vulkanudbrud, er spøgelsesfortællinger, der kan forstås som udtryk for et lille samfunds konflikter og traumer i en barsk tid med mange menneskelige tragedier.
Hanne introducerer den historisk utrolige person Formand Thuridur og udfolder antropologiske analyser (herunder Hannes egne) knyttet til hendes liv og samtidens myter og sociale forhold.
På restauranten Fjöruborðið får vi stedets specialitet: Frisk jomfruhummer.
Efter middagen er der en times kørsel til hotellet, hvor vi overnatter.
Vi passerer på vejen byen Selfoss og Hanne læser op fra Steinunn Sigurdardóttirs roman Hjertesteder, som er en grotesk, komisk, rørende road-story om veninderne Harpa og Heida, der kører Island rundt i en pick-up med Edda, Harpas 14-årige forvildede datter på stoffer, og så er Harpas afdøde mor – set med Harpas øjne i hvert fald – med på bagsædet, hvilket ikke gør sagen lettere. 
Steinunn Sigurdardóttir fik Islands Litteraturpris i 1995 for Hjertesteder, som også blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Hanne præsenterer udvalgte dele af Steinunn Sigurdardottirs forfatterskab.
Vi overnatter på Hotel Stracta i den lille by Hella.

Dagens Litteratur:
Steinnun Sigurdardottir: Hjertesteder
Njals Saga
Ofeigur Sigurdsson: En roman om Jon og hans breve til sin gravide kone da han opholdt sig i en grotte hen over vinteren og forberedte hendes ankomst og de nye tider

fiskestativ.jpgsæler02.jpg

Dag 2 / Vik: sorte strande & basaltsøjler. Lavaslette, Vatnajökull, Jökulsárlón & Svartifoss.

Vi kører mod øst med udsigt til store vulkaner, i lavlandet hvor Njals Saga udspiller sig. 
Litteratur, der har med vulkaner og vulkanudbrud at gøre, præsenteres og anbefales. Vi stopper ved et af de prægtige vandfald undervejs mod de sorte strande og basaltsøjlerne ved Vik. Hanne præsenterer den gruopvækkende vulkan Katla, der ligger lige nord for den lille by.
Herefter kører vi over flade smeltevandssletter mellem gletsjerne og Atlanterhavet og særegne mos- og lavbevoksede lavamarker, der stammer fra de store vulkanudbrud i Island 1783-84.
Vi kommer tæt på Europas største gletsjer Vatnajökull og håber på klart vejr, så dens top i mere end 2.000 meters højde er fri.
Vi kommer til vandfaldet Svartifoss markant indrammet af søjlebasalt og gletscherlagunen Jökulsárlón, hvor sælerne ofte svømmer omkring mellem isstykkerne.
Dagens litterære program handler om Islands måske største litterære geni, sproglige fornyer og modernist, forfatteren Thorbergur Thordarsson.
Vi ankommer til Hali, hjemegnen for denne dybt originale, utroligt morsomme og kompromisløse forfatter, sømand, vejarbejder, stjernekigger, socialist, yogi og esperantist, Thorbergur Thordarson, Islands Chaplin, som den islandske litterat Soffia Audur Birgisdottir kalder ham.
Foredrag om Nordens Chaplin ved Soffia Audur Birgirsdottir og museumsbesøg på Thorbergssetur 16 - 18.
https://www.south.is/en/services/thorbergssetur

Aftensmad på Hotel Jökull ved Höfn, hvor vi også overnatter.

Dagens Litteratur:
Thorbergur i udvalgte uddrag (Brev til Laura, Salmer til blomsterne, Stenene taler, Den overbegavede, Undervejs til min elskede, Brev til nazisterne.) ved Hanne.

sydkysten.jpg

svartifoss02.jpg

 

Dag 3 / Bulandsnes & fugle. Ud & ind ad østfjordene. Randullfs Hus – Eskifjördur – Egilsstadir.

Vi starter dagen med at se på fugle på Bulandsnes udenfor Djupavogur, her holder bl.a. odinshanen og den rødstrubede lom til. Der er en god times kørsel op til Bulandsnes fra vores overnatningssted og undervejs vil Hanne introducere dagens første litterære figur: den dansk-vestindiske slave Hans Jonathan, der var mere end en litterær figur, nemlig et rigtigt levende menneske, hvis historie siden er blevet behandlet både litterært og især antropologisk af den islandske professsor i antropologi Gisli Palsson. 
Vi kan spise flødekager til frokost (eller andet) i Langhusets café og tale yderligere om Hans Jonathan, “Manden, som stjal sig selv”, som Gisli Palssons bog om ham hedder. Herefter videre ud og ind ad østfjordene nordpå mod Eskifjördur. Undervejs introduktion til endnu et fyrtårn i moderne islandsk litteratur, Svava Jakobsdóttir, der var banebrydende som feminist og modernist både som forfatter og politiker (hun sad i Altinget 1971-79).
Vi skal møde Sigurborg Hilmarsdóttir, cand. mag. i nordisk sprog og litteratur, vil fortælle (på dansk/norsk) om sin opvækst i Eskifjördur og om hvordan det ændrede hendes liv, da hun som 19-årig hørte Svava Jakobsdóttir læse “En fortælling for børn” op.
Jeg læser novellen op.
Vi spadserer gennem den stille by til middag på det restaurerede sømandshus Randullfs Hus, hvor loftet er indrettet som da det blev beboet af sildefiskere for hundrede år siden.
Her får vi en middag baseret på østegnens specialiteter indenfor rensdyr og fiskeretter,
Overnatning i Egilsstadir for de kommende to nætter på samme hotel.
https://nordicwomensliterature.net/da/writers/jakobsdottir-svava-3/

Dagens litteratur:
Gisli Palsson om Hans Jonathan: ”Manden der stjal sig selv”.
Svava Jakobsdottir: ”Kvinde med spejl”, ”Historien om Gunlød

odinshane_island.JPG

Dag 4 / Klosteret Skridúklaustur – Islands største skov – Urridavatn & Vök-badene – Egilsstadir.

Besøg på det tidligere kloster Skridúklaustur, der ligger i den frodige Fljótsdalur syd for østlandets hovedstad Egilsstadir. Her ville forfatteren Gunnar Gunnarsson have indfriet sin drøm om islandsk storlandbrug, og her forliste den drøm. Vi kommer gennem Islands største skov (træer op over 20 meters højde) ved østsiden af den lange sø, får rundvisning på klosteret, der i dag fungerer som museum og kulturcenter med udstillinger, foredrag, koncerter og arbejdsophold for forskere og forfattere fra hele verden. Vi introduceres til Gunnar Gunnarssons forfatterskab og hans liv i Danmark og Island, og vi ser nærmere på en række af de mørke rygter, han fik hægtet på sig efter et møde med Hitler i 1940. 
Lækker frokostbuffet, og så videre mod nord. Vi kører langs Lagarfljotsøen, hvor I kan spejde efter søuhyrer mens Hanne læser op fra sin seneste roman, der blandt andet udspiller sig her på egnen. Nord for Egilsstadir standser vi ved søen Urridavatn, hvor Vök-badene ligger meget scenisk smukt bygget ud i søen imiterende søens naturlige hot spots. Bløde og afslappede (og rene!) i alle lemmer finder vi hen på eftermiddagen tilbage til vores hotel i Egilsstadir, hvor vi også spiser middag. 
       
Om aftenen vil jeg introducere Oskar Arni Oskarssons meget fine hybridværk “Skuggamyndir ur ferdalagi” (“Rejsesilhuetter”), der på én gang er lyriske kortprosatekster, slægtshistorie iblandet historisk dokumentarisme, kvindehistorie og en midaldrende mands road-story efter alvorlig sygdom.  

Dagens litteratur:
Gunnar Gunnarsson: Advent, Svartfugl, Kirken på Bjerget.

Austfirdir.jpg

Dag 5 / Mödrudalen – højtbeliggende lille kirke – Dettifoss – Mývatn & mærkværdige landskaber.

Vi kører fra Egilsstadir vestpå ind gennem fascinerende dystre stensletter til Mödrudalen der ligger som en oase i den rå ødemark, her med kildevand og grønt græs, og den højst beliggende gård i Island. En lille smuk kirke med den skønneste kærlighedshistorie, som I vil få at høre. Herfra tager vi  til det gigantiske vandfald Dettifoss, Europas vandrigeste, konstant buldrende gletchervand fra Europas største gletcher Vatnajökull.
Herefter kører vi til søen Mývatn i et område der virker som en form for naturens forlystelsespark af mærkværdige landskabsfænomener: pseudokratere, kogende mudder, varme laguner, grotter, kegleformede eksplosionskratere, strittende lavaformationer, som man kan gå og klatre omkring i for bare at nævne nogle.
Vi tager os tid til lidt af hvert.
Vi spiser aftensmad under de store frugttræer i haven ved Gamli Bærin i Reykjahlid, eller inde hvis vejret byder det.
Dagens litterære indslag er en introduktion til Jakobina Sigurdardottir, der tilhører en af de helt store modernister indenfor den islandske fortællende prosa.
Vi overnatter i Skútustadir, lige overfor de største pseudokratere.

Dagens litteratur:
Jakobina Sigurdardottir: I barndom og I samme kahyt.

dettifoss02.jpgmyvatn02.jpg

Dag 6 / Godafoss – Akureyri – fra Olafsfjördur-Skagafjördur – Hofsós – Saudárkrokur.

Vi starter endnu en dag med et vandfald, denne gang gudernes vandfald, Godafoss.
Herfra videre mod Eyjafjördur og forbi nordlandets skønne og frodige hovedstad Akureyri, hvor vi vil holde frokostpause og der vil være tid til at spadsere en tur i byen.
Vi møder den dansk-islandske forfatter Sigridur Larsen, der efter år i Danmark bor i byen med sine to drenge. Sigridur udgav sidste år sin debutroman, den ret vilde og eksperimenterende, og uimiskendeligt islandske i både temperament og slægtsfortælling:: Crash, Kalinka.
Vi tager kystvejen mod Dalvik og videre til nordpå til den gamle og i dag næsten ubefærdede vej fra Olafsfjördur til Skagafjördur, gennem nogle af landets mest storslåede bjerge, derfra ned langs kysten til Hofsós, hvor svømmebassinet nærmest går i et med fjorden og hvor man kan strække ben ved basaltsøjlerne.
Så fortsætter vi det sidste stykke vej mod Saudárkrokur hvor vi skal overnatte og spise aftensmad.
Hanne vil undervejs læse stedsspecifikke passager op fra egne oversættelser.

Dagens litteratur:
Crash, Kalinka af Sigridur Larsen.
Plus Hannes oversættelser og røverhistorier i udvalg.

godafoss.jpgislandske_heste.JPG

Dag 7 / 1: Drangey-tur & klatretur op? Eller 2: Grettes Kilde, fugleliv & sorte strande?

I dag er der en enestående mulighed for de med modet og fysikken til at bestige den legendariske klippeø, hvor saga(anti)helten Grette den Stærke boede, og døde.
Drangey-tur kl 10-14.
De, der ikke har mod på at bestige lodrette klippevægge, kan blive kørt ud til Grettes Kilde, som ligger ved havet i et pragtfuldt område med masser af fugleliv, sorte strande og går man lige rundt om pynten glitrer klippevæggene af finkrystalliseret kisel (kalcedon).
Vi vil derefter køre sydpå.
Hanne læser sidste del af Grettis Saga højt i bussen, den del der udspiller sig i Miklaborg og adskiller sig fra resten af sagaen i stil, bærer præg af middelalderlige lystspil og kærlighedskomedier som fx Tristan og Isolde og Boccaccios Dekameron.
Vi kører mod Bifrost, gudernes regnbue, som i vore dage er navnet på en større uddannelsesinstitution. Vi stopper dog få km før Bifrost og overnatter på Hotel Hraunsnef, der ligger på en bakke med smuk udsigt over den brede dal. Her er lidt rodet, men meget hyggeligt – og der er naturligvis et varmt bassin, og et bålsted, hvor vi efter aftensmaden mødes til en saga-snak med danske Annette Lassen, Danmarks store kapacitet og ekspertice på det område. Annette Lassen har blandt andet redigeret det store 5-bindsværk med nyudgivelser af Islændingesagaerne, hun har oversat en del af dem og skrevet en introduktionsbog “Vikingernes Verden”.

Dagens litteratur:
Grettes Saga
Vikingernes verden ved Annette Lassen.

lunder_island.JPG

 

 

Dag 8 / Op på vulkanen Grábrók – Reykjavik: tid på egen hånd & fælles afslutningsmiddag.

Vi forlader gudernes regnbue og standser første gang ved vulkanernes grå trusser Grábrók (betyder grå underbukser) som vi naturligvis skal bestige.
Turen går videre sydover og der er saga-tid i bussen.
Vi læser fra og taler om Laksdølernes Saga, der udspiller sig i det vestlige af landet, som vi passerer østenom, og som en af de få sagaer har en række kvinder i centrum.
Og vi nærmer os afkørslen mod Snæfellsnes, forbliver på hovedvejen, men tager i litteraturen en afstikker ud på denne vestlige halvø, og læser fra Bard Snæfellsas Saga. Vi skal tale om de voldsomme og overnaturlige elementer i sagaerne.
Rent fysisk befinder vi os stadig i bussen i sydgående retning, bortset fra når vi strækker ben og trækker frisk luft i lavamarker og på kraterkanter (tissepauser på tankstationer).
Efter en timestid når vi Borganes og er nu kun en lille time fra Reykjavik. Vi køber frokost på N1, der er et pragteksempel på en islandsk tankstation, der fungerer som både cafeteria, restaurant, kiosk, bog-, tøj- og souvenirudsalg (ikke bare kedelige småting, også uldtæpper og huer og strikkede sokker, godt udvalg af rejselitteratur). 
Efter frokost og tankstationssightseeing går vi ud til havet og finder et roligt sted på klipper med udsigt, i klart vejr ser vi Snæfellsgletsjeren. Hanne introducerer Egils Saga og læser op af Sønnetabet.
Vi kører så mod Reykjavik, Hanne introducerer Halldor Laxness’ forfatterskab og læser en passage fra Kristenliv ved Jøklen, som også udspiller sig på Snæfellsnes.
Eftermiddag til egen rådighed i Reykjavik.
Afslutningsmiddag.

Dagens litteratur:
Laksdølernes Saga
Bard Snæfellsas Saga
Egils Saga

Halldor Laxness: Kristenliv ved jøklen

haandskrifter_ISL.JPGkoncerthus_harpa_ISL.JPG

Dag 9 / Tid på egen hånd. Rundvisning på Nordens Hus & frokost inden hjemrejsen.

Vi mødes kl 12 på Nordens Hus, der ligger i udkanten af Reykjavik på en forhøjning i en mose, hvor dis og frostdampe ofte står lavt over vandet. Placeringen er valgt og gennemtænkt af den verdensberømte finske arkitekt Alvar Aalto, der i øvrigt har designet huset på alle niveauer lige fra ovenlysvinduerne i biblioteket til læselamper og nøglehuller. Huset fungerer som en slags kulturambassade for de nordiske lande og rummer et imponerende bibliotek med både skøn- og faglitteratur på alle de nordiske sprog (minus islandsk, som jo findes på landets øvrige biblioteker).
Rejsens sidste arrangement bliver en rundvisning i huset og frokost her før afgang mod lufthavnen.
Der er afgang fra Reykjavik kl. 14.30 og derefter afgang kl. 17.00 mod Kastrup, hvor vi ankommer kl. 22.10 (dansk tid).

harpa.JPG

Litteratur

Rejsens fem store modernister:
Thorbergur Thordarsson:
https://www.thorbergur.is/index.php?option=com_content&view=article&id=392&Itemid=157

Svava Jakobsdottir:
https://nordicwomensliterature.net/da/writers/jakobsdottir-svava-3/

Gunnar Gunnarsson:
https://mail.skriduklaustur.is/en/writer

Jakobina Sigurdardottir:
https://jakobinasigurdardottir.wordpress.com/myndir-2/

Halldor Laxness:
https://www.gljufrasteinn.is/dk/hjem-dk


Rejsens saga-udvalg:
Njals Saga
Grettes Saga
Laksdølernes Saga
Sagaen om Bård Snefjeldsas
Egils Saga

plus udvalgte totter (fx Totten om Bolle, der har relation til Laksdølernes Saga)


Antropologiske indslag:
Formand Thuridur fra Stokkseyri i Hannes præsentation med baggrund i blandt andet den etnografisk monografi: ”Seawomen of Iceland” og islandske historikeres forsøg på at dokumentere opklaringen af Kamsrøveriet, som Thuridur tilsyneladende spillede en afgørende rolle i.
Hans Jonathan: ”Manden der stjal sig selv” af Gisli Palsson
Øko-antropologi: Gletchernes hemmelige liv, feminist glaciology
Den oprørske og visionære redaktør og digter Jon Olafsson, baggrund bl.a. biografien ”Ævintyramadur”.

 

Om rejseleder & forfatter Hanne Højgaard Viemose

Hanne Højgaard Viemose er født og opvokset i Frederikshavn og har siden rejst, boet og arbejdet mange steder i verden blandt andet i Australien hvor hendes debutroman “Hannah” udspiller sig på en bananplantage, i Sydkorea og Japan, hvor Hannes anden roman “Mado” tager sit afsæt, og i Amazonjunglen, der er omdrejningspunkt i Hannes tredje roman ”HHV, FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas” – denne blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020.

I øvrigt fylder Island en god del i romanerne (minus Hannah), da hovedpersonen (ligesom Hanne) har børn med en islandsk mand og tilbringer længere perioder hen over året i Island. Der optræder rejsebeskrivelser fra både Syd-, Øst- og Nordlandet i romanerne og Hanne kan sagtens lokkes til at læse op af dem på rejsen.

Hanne er uddannet antropolog og forfatter og bor i dag i Reykjavik i Island med sine to børn og driver en-kvindes foretagenet ”Hannes Rejser”.

 

PRAKTISKE OPLYSNINGER OG PRIS

Hannes Litteraturrejse
– oplev ISLAND med Hanne Højgaard Viemose

1. – 9. juli 2022 // 9 dage // Fra Kastrup lufthavn // Rejse nr. C-17

 

Pris pr. person kr. 17.500
Tillæg for enkeltværelse: 2.000

 

INKLUDERET I PRISEN

 • Flybilletter t/r, inkl. skatter og afgifter
 • Transport iflg. program i komfortabel, røgfri bus med god plads og erfaren chauffør.
 • Indkvartering i delt dobbeltværelse m. morgenmad – privat bad/toilet.
 • Middag x 8 dage. På landet de fleste gange med to retter, inkl. kaffe/the. Middagen den sidste aften er noget helt særligt…
 • Entré til det nye bassin Vök (Dag 4). Se mere her www.vok-baths.is
 • Entréer til de nævnte museer
 • Hanne Højgaard Viemose som rejseleder på hele turen.
 • Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden.

  

IKKE INKLUDERET I PRISEN

 • Servering ombord på flyet, ud over gratis vand og kaffe/te.
 • Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid følger frit og rigeligt.
 • Daglige frokoster, udover de specifikt nævnte (regn med 100-125 kr. pr. dag).
 • Eventuelle aktiviteter og entrébilletter ud over de nævnte.

* Der tages forbehold for større pris- og valutaændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold. Prisen er baseret på min. 20 deltagere, men gennemføres også ved lidt færre deltagere.

    

Praktiske spørgsmål og hurtige svar:

Hvad skal jeg medbringe?

 • Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Ellers skal der medbringes andet ID-kort med billede.
 • Det blå sygesikringsbevis – OG sikkert stadig også i 2022: Coronapas.
 • Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.
 • Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt.
 • Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.
 • Kikkert og håndbøger om Island, historie, natur, fugle etc.
 • Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.

Skal jeg købe valuta før afrejse?

 • Det korte svar er: nej. Man kan betale med VISA eller andre kort alle steder i Island. Det er altså ikke nødvendigt, men kan naturligvis være hyggeligt og måske spare lidt tid ved kaffepauser eller andet.
 • Flere steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, bl.a. i FOREX. Kursen er ikke den bedste dér.
 • Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort.
 • De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort.
 • Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.
 • Kursen er pt. 1 DKK = 20,09 IKR (19.9.2021), dvs. 1.000 IKR modsvarer pt. cirka 50 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is

Hvad med daglig frokost?

 • Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, sandwich, kaffe og kager. Man kan medbringe en termokande og de fleste steder få varmt vand med på dagens udflugt.

Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

 • Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld- og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark.
 • Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 – 15% rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.

Forstås dansk i Island?

 • Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. De fleste har modtaget danskundervisning. MEN mange ansatte på hoteller og andre steder, hvor turister typisk kommer, er ikke islandske. Mange kommer fra østeuropæiske lande og taler af den grund ikke dansk.

Skal jeg prøve en islandsk hest?

 • Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 500-600 DKK for en kortere tur, typisk 11⁄2 times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.

Hvordan er vejret?

 • Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan findes oplysninger om jordskælv og andre aktiviteter ifm. Den vulkanske aktivitet i Island.

download pdf Hent udførlig rejsebeskrivelse

Rejsenummer: C-17

OBS: Medbring badetøj og håndklæde

Lufthavn: Kastrup

Afrejse: 01.07.2022

Hjemkomst: 09.07.2022

Pris kr. 17500

Vejret i Reykjavik

Let støvregn

10°

Føles som: 6°

Luftfugtighed: 81%

Vindhastighed: 10 m/s

Vores rejser

+45 2962 8077

 

Vær i god tid

Det mærkes tydeligt, at rejselysten er tilbage, og at Corona etc. har sluppet taget i os. Alle vil rejse. Det er dejligt! Men derfor er det efterhånden meget svært at skaffe flere værelser i Island og på Færøerne den kommende sommer. I det mindste i juni, juli og august. Kan I rejse senere, fx i september (der kan være lige så flot i Island som i Danmark) er det stadig muligt. Og endnu senere, endnu mere muligt.De fleste er vore gruppeture er udsolgt, men der kan dog findes pladser på forskellige meget gode ture. Ring gerne for at spørge, hvis det er nemmere end at lede på hjemmesiden.Det kan betale sig at tænke på 2023, allerede nu, eller inden for længe. Vi har allerede datoer for 10-12 forskellige grupperejser i 2023. Programmerne ligner dem, man kan se på hjemmesiden. Priserne vil være klar i sensommeren. Men man er velkommen til at reservere pladser allerede nu, naturligvis med forbehold for en endelig pris.

icon AKTUELT

2022-rejser

Grupperejser til ISLAND:

FÅ PLADSER: Island og vulkanerne, hvordan hænger det lige sammen? 7 dage. Med to rejseledere: Rikke Pedersen, geofysiker og ph.d. rejser med os to af dagene – og K. Torben Rasmussen, er rejseleder på hele turen. (Rejse nr. C-26).

FÅ PLADSER: Sommer i Island – inkl. sejltur og friskfangede kammusinger. 6 dage med gode traveture og fine naturoplevelser. (Rejse nr. A-7).

Sommer i Island – inkl. Vestmannaøerne. 6 dage med begrænset kørsel. Vælg imellem to éns rejser, vil du rejse i juni (rejse nr. A-2) eller juli (rejse nr. A-6)?

Hannes Litteraturrejse – rejs til Island med forfatteren Hanne Højgaard Viemose. 9 dage / Island rundt ved midsommer, med fokus på store islandske modernister, udvalgte sagaer, nyere islandsk litteratur og store naturoplevelser. (Rejse nr. C-17).

Island – for nysgerrige bedsteforældre (eller andre voksne) og børn/børnebørn. En aktiv ferie med store fælles opleveser og minder for livet. Her kan I bl.a. blive klogere på vulkaner, gletsjere og islandske heste. (Rejse nr. C-25).


Mange af vore rejser gentages i 2023, se fx disse – vil du skrives op allerede nu?

Fugle og Natur – i det nordøstlige Island. 8 dage / Inkl. hvalsafari. Rejseleder: biolog og seniorrådgiver Ib Krag Petersen. På denne rejse bor du på ét hotel mellem søen Mývatn og Husavik – derfra tager vi på daglige udflugter. (Rejse nr. C-16).

Nordlys i Island? Arr. i samarbejde med Kristeligt Dagblad. 5 intensive dage, m. fokus på natur, varme kilder, kultur & Nordlys.

Islands vilde vestfjorde – med forfatteren Hanne Højgaard Viemose. 8 dage i smukke, vilde og enorme øde områder.

Irland – Dublin, Derry og Donegal. 8 dage med spændende indhold. Rejseleder: Christian Møller, tidligere højskoleforstander og journalist.

Færøerne – kunst & natur. Arr. i samarbejde med Kristeligt Dagblad.


Kommer der flere 2022-rejser?
Hold øje med hjemmesiden, tilmeld dig vores nyhedsbrev eller kontakt os.


Kør-selv rejser til ISLAND og/eller FÆRØERNE:

Foretrækker I at køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv rejser til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så sig til, vi har gode kontakter til Smyril Line. Vi booker gerne aktiviteterne undervejs, så I kan koncentrere jer om, at holde ferie.

Kontakt os og fortæl om jeres egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange og vi har et grundigt kendskab til begge lande.


Garanti for at få pengene tilbage!

Tvinger omstændighederne (virus eller andet) os til at aflyse allerede købte/betalte pakkerejser, returneres alle indbetalte beløb uden gebyr eller andet. En kør-selv-rejse regnes også for en pakkerejse, hvis der købes mindst to ydelser hos os: fx overnatning, billeje og/eller transport med fly eller andre befordringsmidler.

Vi er medlem af Rejsegarantifonden.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse, så kontakt os gerne.

Mød os på Facebook

Du er meget velkommen i vores Facebook-gruppe "TeamIsland". Her kan vores tidligere gæster og andre, der er særligt interesseret i Island, blive medlem. Det er en lukket gruppe, hvor vi løbende deler informationer om emner, vi tror kan interesserer vores rejsende – både de nye og dem, der har været med flere gange.
Gruppen hedder: www.facebook.com/groups/TeamIsland
Send en mail, hvis du vil inviteres med i denne gruppe.

Foredrag om Island

Vil du vide mere om Island?

K. Torben Rasmussen – ejeren af KulturRetur & Team Island, er en efterspurgt foredragsholder.

Kontakt os, hvis du har ønsker til et særligt foredrag med islandsk relevans.

Emner som kunst, litteratur og bygningskunst er blandt tilbuddene, men også mere generelle foredrag, fx det meget populære Kan danskerne lære noget af det islandske folk – stadig væk?

Ønsker du en samlet oversigt over mulige emner, så send os gerne en besked.

Uncube Magazine besøger Island

Uncube Magazine har været på opdagelse i Island. Se de smukke billeder af natur og arkitektur her

Islændinge – De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge – De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

Praktiske spørgsmål og hurtige svar:

Hvad skal jeg medbringe?

 • Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Ellers skal der medbringes andet ID-kort med billede.
 • Det blå sygesikringsbevis – OG sikkert stadig også i 2022: Coronapas.
 • Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.
 • Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt.
 • Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.
 • Kikkert og håndbøger om Island, historie, natur, fugle etc.
 • Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.


Skal jeg købe valuta før afrejse?

 • Det korte svar er: nej. Man kan betale med VISA eller andre kort alle steder i Island. Det er altså ikke nødvendigt, men kan naturligvis være hyggeligt og måske spare lidt tid ved kaffepauser eller andet.
 • Flere steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, bl.a. i FOREX. Kursen er ikke den bedste dér.
 • Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort.
 • De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort. Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.
 • Kursen er pt. 1 DKK = 20,09 IKR (19.9.2021), dvs. 1.000 IKR modsvarer pt. cirka 50 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is


Hvad med daglig frokost?

 • Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, sandwich, kaffe og kager. Man kan medbringe en termokande og de fleste steder få varmt vand med på dagens udflugt.


Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

 • Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark. Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 – 15% rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.


Forstås dansk i Island?

 • Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. De fleste har modtaget danskundervisning. MEN mange ansatte på hoteller og andre steder, hvor turister typisk kommer, er ikke islandske. Mange kommer fra østeuropæiske lande og taler af den grund ikke dansk.


Skal jeg prøve en islandsk hest?

 • Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 500-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.


Hvordan er vejret?

 • Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan findes oplysninger om jordskælv og andre aktiviteter ifm. den vulkanske aktivitet i Island.

Generelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her – og kontakt os ved spørgsmål.

Nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev

icon TEAM-ISLAND

Team Island er skabt på baggrund af dybtgående kendskab til Island, for det første. For det andet skabt på baggrund af stor lyst til at formidle store oplevelser i det helt særlige land. Alle turene er tilrettelagt af K. Torben Rasmussen, der er forfatter af flere bøger om Island og har boet mere end 5 år i landet. Men uden bistand fra vore uhyre kompetente islandske og danske rejseledere går det jo ikke. Alle islandske taler godt dansk. Er de danske, har de boet gennem flere år i Island.

Vi véd, at en tur først er helt vellykket, når alt det praktiske fungerer og historierne er fortalt af engagerede rejseledere.

Du skal rejse til Island med os, hvis du vil være sikker på en grundig tur. Naturoplevelser af en helt anden verden, suppleret med historie, geologi, erhverv, kunst, kultur, dagligt liv i Island - og så lige mere natur igen.

På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker – og få glæde også af et godt socialt sammenhold – eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til andre lande. Vi arrangerer gode ture til andre destinationer end Island, vort primære rejsemål. Irland og Færøerne hvert år. Grønland jævnligt. Har tidligere lavet rejser til Israel, Balkan, Nordsverige, Tyskland og Shetland. Har du særlig interesse for nogle af disse rejsemål, så kontakt os for aktuelle planer.

Læs TEAM ISLAND og KULTURRETUR's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur’s rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med forhenværende højskoleforstander og journalist Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

 

Fakta om Island

DEN ISLANDSKE NATUR
For 15-16 millioner år siden eksisterede Island ikke. Hvor kontinentalpladernes drift bort fra hinanden i hhv. vestlig og østlig retning er kombineret med…
HISTORIEN – KORT & GODT
Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874,…
KULTURLIVET
Dyrker man kulturelle oplevelser i en eller anden form, er Island i stigende grad interessant. Hovedstaden Reykjavik er en moderne storby med teatre, museer,…
DET MODERNE ISLAND
Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår.…
DE FIRE ÅRSTIDER
Det islandske forår kommer sent, men udvikler sig til gengæld eksplosivt. April og maj er forår, og lyset er kommet stærkt tilbage. Sammen med det kommer…
LITTERATURLISTE
En oversigt over ordentlige og tilgængelige bøger. Nogle kan skaffes fra boghandlen, andre gennem gode biblioteker og andre igen eventuelt gennem den…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2+45 2962 8077

icon 3 www.team-island.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked