Mødetid i lufthavnen i Kastrup kl. 12.00. Herefter er der afgang mod Island kl. 14.05 og ankomst dér kl. 15.25 (lokal tid). Her venter Hanne og turen starter for alvor. Vi passerer Reykjaviks forstæder en lille times kørsel nordøst for lufthavnen i Keflavik, lægger så kursen mod nordvest. Hanne introducerer sig selv og chaufføren i bussen, præsenterer ugens (opdaterede) program og læser højt fra udvalgt litteratur, mens vi nærmer os byen Borgarnes, hvor vi vil holde et kort stop for at hilse på en af de helt store sagahelte, nemlig Egill Skallagrimsson og høre hans berømte kvad “Sønnetabet”, før vi fortsætter en lille halv time i bussen til vores hotel ved Gudernes regnbue, Bifrost.
Hannes Litteraturrejse til Islands Vestfjorde / fra Kastrup / rejse nr. C-26
Rejseleder: forfatter m.v. Hanne Højgaard Viemose
De islandske vestfjorde er Wild West. Her er enorme øde egne med fjelde og fjorde, varmt vand i undergrunden, en overflod af kildevand, vandfald, gletsjere, grønne, røde, lilla og gule fjeldsider, vilde får og fuglefjelde med søpapegøjer og lomvier, alke, tejst, rider, mallemukker. Et mekka af vadefugle i luften og ved fjordens bred ved midsommer, hidsige terners skrig og dunede fugleunger på jorden. Her har sagahelte og antihelte slået deres folder, her har sære og geniale outsidekunstnere skabt deres værker, her har nulevende islandske digtere skrevet hyldester til livet og sorthumoristiske og gribende kærlighedshistorier til både dyr og land og mennesker, beretninger om barske liv med vinterstorme, isorkaner og snelaviner, sultne isbjørne der går i land her i landets yderste afkroge. Vi skal se, mærke, føle, fornemme og forestille os både historierne og landskaberne, de liv og idéer der har udspillet sig her, det liv der findes idag, vi skal vandre ved vandfald, ved fuglefjelde på Europas yderste kyst, møde kunstnere, forfattere og troubadourer, spise fisk og lam, plaske i varme kilder, herunder reelt magisk kildevand. Vi skal besøge mindesmærket ved fjorden hvor svømmekoen Sæunn overskred sin egen arts grænser for at undslippe slagteren og udfoldede sig som både spring- og svømmeko på niveau med havets frie hvaler.
Læs mere om rejselederen Hanne Højgaard Viemose, længere nede i programmet.
Det er et højt prioriteret formål på vore rejser at skabe fælles oplevelser og nærvær mellem de rejsende - vi opfatter turene som en slags rejsende højskole. Selv om oplevelserne står i kø, er turene ikke mere hektiske, end at der også er god tid til at tale sammen og udveksle erfaringer af alle slags. Der er meget at dele…
Programet er vejledende og ret til ændringer forbeholdes.
Yderligere oplysninger og tilmeldig: tlf. 2962 8077 / torben@team-island.dk
Vi er medlem af Rejsegarantifonden.
Dag 1 / Danmark - Keflavik - oplæsning af udvalgt litteratur - Borgarnes - indkvaretering.
Dag 2 / Budardalur - Badepause - Patreksfjordur - Hjótur. Aftenprogram: Svartfugl.
Idag skal vi tilbagelægge en god strækning i bussen, knap 300 km på små fire timer fordelt ud over dagen. Vi lægger ud med at stikke af fra ringvejen og den mere trafikerede rute rundt i Island til fordel for bjergvejen mod
Budardalur i bunden af Bredefjord. Det er en skøn og grøn og stedvis dramatisk strækning gennem primært venlige bjerge og Hanne vil udbrede sig om, hvordan dette område har appelleret til landnamsmændenes hjerter helt tilbage i vikingetiden, da landet blevet beboet. Vi kommer forbi Erik den Rødes egn, hvor han som voksen bosatte sig og stiftede familie, hvor han boede havde sit liv til han blev dømt fredløs og stak af ud over havet mod vest. Vi spiser frokost i en gammel brugsforening på toppen af en bakke lidt længere mod nord, nu anvendes lokalet til strikkemarked og klejnestue, og man kan også få brød og suppe. Herfra drager vi videre ud langs sydkysten af Vestfjordene. Badepause ved et skønt lille bassin ud til havet. Vi drejer fra sydkysten op gennem et bjergpas, hvor vi standser og hilser på en gigantisk statue af en islandsk vejmand (forklaring på stedet) og kommer på den anden side ned til Islands vestligste fjord Patreksfjördur, som vi følger på den sydlige side mod vest. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vores overnatningssted for de følgende to nætter, Hnjótur. Her vil vores vært, Kristinn, tage imod os. Kristinn er indehaver af Gæsthuset Hnjótur, som er et klassisk islandsk landsted omskabt til gæstehus. Det er et ret råt sted med helt særlig charme. Vi har stedet for os selv, der er ikke værelser med privat bad/toilet til alle. Der er fire brusere og fire toiletter. Vores vært på Hnjótur, Kristinn, er efterkommer af den Steinunn, der blev dømt skyldig i medvirken til mord – Det berømte og berygtede kriminaldrama fra egnen, som Gunnar Gunnarsson behandler i romanen Svartfugl – og dødsdømt som følge heraf. Kristinn har selv brugt mange år af sit liv på at granske historien og har sit syn på sagerne, som Hanne har talt med ham om i flere omgange og vil præsentere på Kristinns vegne (han er genert). I det forløbne år (2024) er der udkommet to nye bøger om dramaet skrevet af islandske historikere, der har set på sagen og de historiske omstændigheder med nye øjne. Det er frygteligt og voldsomt og dramatisk og rejser spørgsmål om menneskelig ondskab, retssikkerhed, lokalsamfund, rygter og rænker, sammensværgelser og folkedomstole, emner der er evigt aktuelle og ikke afgrænset til et islandsk lokalsamfund i den yderste ødemark for to hundrede år siden. Der er meget at tale om.
Dag 3 / Raudisandur - travetur til Sjöundaá - Saurbæjarkirken - Hnjótur - Látrabjarg.
Efter morgenmaden kører vi til Raudisandur hvor Svartfuglsdramaet udspillede sig. Landskabet er overvældende både smukt og vildt med den brede (hvis lavvande) rødlige strand og rå og stejle fjelde. Kristinn forsyner os med madpakker. Efter et par timers hike til ruinen af gården Sjöundaá, snak og madpakke kører vi til den anden ende af stranden til Saurbæjarkirken, som spiller en central rolle i Svartfugl. Her befinder vi os på fladt land, hvor flod og ebbe skiftes til at sætte scenen for foden af dramatiske bjergsider. Vi vender tilbage til Hnjótur om eftermiddagen og har et par timer til at hvile, læse eller vandre omkring og se på egnen.
Middag tilberedt af Kristinn, der er en fremragende kok. Aftentur til fuglefjeldet Látrabjarg, Europas vestligste punkt. Her vil vi se en af Europas største kolonier af lomvier, alke og lunder på de lodrette klippesider, der falder mere end 400 m ned mod havet.
Overnatning: Hnjótur.
Dag 4 / Hnjótur - Bildudalur - Selardalur - Arnarfjördur & bad - Dynjandi.
Vi tager afsked med Kristinn og Hnjótur: Man kan gå en (ekstra) runde op om de gamle fly og mindesmærkerne for faldne sømænd. Afgang med madpakker fra Kristinn. Vi kører afsted fra Hnjótur og det sydvestligste hjørne af Vestfjordene, i første omgang indenom Patreksfjördur, derfra ind over bjergene til Talknafjordur og videre til den lille by Bildudalur ved Vestfjordenes berømte brede fjord Arnarfjördur, der er særligt kendt for sin skønhed, sine søuhyrer og sine trolddomskyndige beboere. Det var også her den usædvanligt talentfulde kunstner (billedkunstner, forfatter og skuespiller) Muggur (Gudmundur Thorsteinsson) voksede op og boede til han flyttede til København som ung for at gå på det kongelige danske kunstakademi. Undervejs i bussen hører vi oplæsning af islandsk litteratur nøje udvalgt og oversat/gendigtet til dansk af Hanne. Fra Bildudalur sætter vi kurs mod verdens ende, eller nærmere bestemt: Selardalur, som ligger tre kvarters kørsel ad en grusvej mod nordvest, derude hvor vejen og verden slutter. Bjergene er stejle og vilde, sorte og grønne og mørkebrune, der er store sten, stejle skrænter og brede strande og hvide klitter. For enden af vejen ved den yderste kant standser vi. Her boede en bemærkelsesværdig og særegen outsider af en kunstner, Samuel Jonsson. Han byggede naivistiske skulpturer af materialer fra omegnen i de godt og vel tyve år han levede som eneboer på egnen. Vi får en god introduktion til det hele, spiser madpakker herude. Bagefter kører vi videre nu imod bunden af Arnarfjördur hvor vi kan bade i et udendørs bassin inderst i fjorden hvor havternerne giver skrigekoncert i luften. Lidt længere mod nord støder vi på Vestfjordenes største vandfald Dynjandi der falder i etaper højt oppefra egnens højeste fjeldryg Kaldbakur (den kolde ryg). Vi tager os god tid ved Dynjandi så alle (der ønsker det) når alle etaper. Derfra tager vi det sidste stræk mod vores hotel.
Dag 5 / Svømmekoen Sæunn - Önundarfjördur - Flateyri - Isafjördur - indkvartering.
Vi sætter idag kurs mod mindesmærket for svømmekoen Sæunn der reddede sit liv og blev en fri og landsberømt (og siden med bogen på stadig flere sprog måske endda verdensberømt) ko efter sin legendariske flugt fra slagteren i Flateyri og bedrift af en svømmetur tværs over den iskolde vestfjord Önundarfjördur. Hanne læser bogen om svømmekoen Sæunn højt i egen oversættelse. Derfra kører vi til den anden side af fjorden til Flateyri, der har en bemærkelsesværdig og voldsom nyere historie med snelaviner. Desuden er det stedet hvor Islands eneste højskole (efter dansk og grundtvigiansk forbillede) eksisterer. Her vil vi muligvis møde forfatteren og troubadouren Eirikur Örn (hvis han er hjemme). Hanne vil på forhånd have læst dele af hans litteratur op for jer på dansk. Herefter afgang mod Isafjördur, Vestfjordenes største by, hvor I får nogle timer på egen hånd i byen, før vi fortsætter i bussen.
Overnatning: Heydalur Country Hotel.
Dag 6 / Heydalur: flere muligheder... - indkvartering.
Heydalur er et skønt sted med mulighed for vandre-, ride- og kajakture. Der er et skønt lille svømmebassin inde i et orangeri og udendørs varme bade. Man får serveret mad af lokale madvarer: lam og saltfisk og friske ørreder og mange bær og grøntsager fra Heydalur, der gør en særlig indsats for at drive økologisk bæredygtig drift. Indehaveren, Stella, en ældre dame der taler udmærket dansk, vil give os en introduktion til stedet og dets nye spændende tiltag og ideer.
Overnatning Heydalur Country Hotel.
Dag 7 / Morgenbad/vandring? - Steinn Steinar - Bjarnarfjordur: litteraturindslag - forfattermøde?
Vi tager afsked med skønne Heydalur. Der er tid til morgenbad og/eller vandring før afgang. Første stop bliver Steinn Steinars Hus. Hanne vil introducere denne super interessante poet, der er et fyrtårn blandt de islandske modernister, en fuldstændig banebrydende poet, hvis poesi og livshistorie hænger nært sammen. Steinns Hus er indrettet som et lokalt museum hvor man kan få en introduktion til poetens liv og poesi. Herfra går turen mod Bjarnarfjördur og Hotel Laugarholl, hvor vi skal overnatte. Endnu en aften med litteraturindslag måske endda i form af forfatterbesøg, den velrenommerede forfatter Bergsveinn Birgisson, der har stærke bånd til Vestfjordene og en lille hytte midt i en ternekoloni i omegnen, vil meget gerne møde os og introducere dele af sin litteratur. Han kan dog på nuværende tidspunkt, som enhver islænding vil forstå (islændinge har et radikalt anderledes forhold til kalendere og planlægning end danskere) ikke love, at han ikke har andre planer den dag. Men kommer han, tager vi med glæde imod, og kommer han ikke vil Hanne læse udvalgte passager fra hans to romaner “Det levende livsvand” og “Svar på Helgas brev”, for hvilke han blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i henholdsvis 2020 og 2012. Førstnævnte foregår netop på denne egn og omhandler blandt andet det helende vand, som vi har mulighed for at dyppe os selv i udendørs i såvel et stort svømmebassin som i mindre naturlige kildehuller direkte i jorden. Sidstnævnte “Svar på Helgas brev” blev filmatiseret i 2022. Birgisson har også skrevet det kulturhistoriske værk “Den sorte viking” om en af historiens mægtigste vikinger, der på mystisk vis nærmest er skrevet ud af historien. Og hvorfor nu det?
Overnatning: Hotel Laugarholl.
Dag 8 / Museet for magi og trolddom - Reykjavik: tid på egen hånd. Fælles afslutningsmiddag.
Vi kører sydover efter et morgendyp i det healende vand (hvis man vil) eller et ekstra besøg i troldmandshytterne bag hotellet. På vejen besøger vi Museet for magi og trolddom i Holmavik, hvor man blandt andre utrolige syn og indsigter vil støde på montren med den usynlige dreng (..) desuden en overvældende til tider chokerende introduktion til Islands historie med trolddom, hekseri og kogleri. Således udrustet med nye dimensioner at anskue verden udefra drager vi mod syd, Hanne læser totten om Ødun den vestfjordske op i bussen og måske hjælper vores nu ekspanderede virkelighed os nærmere en forståelse af Ødun og hans færden. Vi standser på tanken i Borganes og tanker op med kaffi og benzin og frokost snacks før vi tager den sidste etape til Reykjavik, hvor eftermiddagen er sat af til bytur på egen hånd. Vi spiser afslutningsmiddag på en dejlig restaurant i Reykjavik, hvor der undervejs vil være plads og rum til at man siger et par ord eller læser et hjemmesmædet kvad eller et yndlingsdigt op, hvis man skulle have de tilbøjeligheder.
Overnatning: Hotel Cabin (i deres såkaldte superior rooms).
Dag 9 / Nordens Hus: frokost og evt. forfattermøde? - Keflavik - Danmark.
Frokost og evt. forfattermøde med billedkunstner, dramatiker og forfatter Kristin Eiriksdóttir på Nordens hus før afgang mod lufthavnen i Keflavik. Afgang fra hotellet kl. 13.30 og derfra direkte til lufthavnen i Keflavik, hvorfra der er afgang mod Kastrup kl. 16.30 og ankomst i Kastrup kl. 21.40 (dansk tid).
Om rejselederen
Hanne Højgaard Viemose er født og opvokset i Frederikshavn og har siden rejst, boet og arbejdet mange steder i verden blandt andet i Australien hvor hendes debutroman “Hannah” udspiller sig på en bananplantage, i Sydkorea og Japan, hvor Hannes anden roman “Mado” tager sit afsæt, og i Amazonjunglen, der er omdrejningspunkt i Hannes tredje roman ”HHV, FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas” – denne blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020. I 2024 udgav Hanne sammen med sagaforsker Annette Lassen rejseguiden “Surtlas Hoved og andre Udflugter”, en alternativ guide til Island. I øvrigt fylder Island en god del i romanerne (minus Hannah), da hovedpersonen (ligesom Hanne) har børn med en islandsk mand og tilbringer længere perioder hen over året i Island. Der optræder rejsebeskrivelser fra både Syd-, Øst- og Nordlandet i romanerne og Hanne kan sagtens lokkes til at læse op af dem på rejsen. Hanne er uddannet antropolog og forfatter og bor i dag i Reykjavik i Island med sine to børn og driver en-kvindes foretagenet ”Hannes Rejser”.
Praktiske oplysninger og pris
Hannes Litteraturrejse til Islands Vestfjorde
6. - 14. juli 2025 // 9 dage // Fra Kastrup lufthavn // Rejse nr. C-26
Pris pr. person: kr. 22.250*
Tillæg for enkeltværelse: kr. 3.000
INKLUDERET I PRISEN
- Flybilletter t/r, inkl. skatter og afgifter.
- Transport iflg. program i komfortabel, røgfri bus med god plads og erfaren chauffør.
- Indkvartering i delt dobbeltværelse m. morgenmad. Bortset fra Dag 2 (se teksten), hvor der ikke kan garanteres privat bad/toilet til alle, er der privat bad/toilet for alle.
- På Dag 3 og 4 er frokost (madpakke) med i prisen, de øvrige dage er frokost på egen hånd/betaling.
- Middag x 8 dage. På landet de fleste gange med to retter, inkl. kaffe/the. Middagen den sidste aften er noget helt særligt …
- Entréer til de nævnte museer.
- Hanne Højgaard Viemose som rejseleder på hele turen.
- Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden.
IKKE INKLUDERET I PRISEN
- Servering ombord på flyet, ud over gratis vand og kaffe/te.
- Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid følger frit og rigeligt.
- Daglige frokoster, udover de det specifikt nævnte (regn med 110-150 kr. pr. dag).
- Øvrige måltider, ud over de specifikt nævnte middage.
- Eventuelle aktiviteter og entrébilletter ud over de nævnte.
* Der tages forbehold for større pris- og valutaændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold.
Maksimalt 16 betalende deltagere.
Praktiske spørgsmål og hurtige svar
Hvad skal jeg medbringe?
- Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Ellers SKAL der medbringes andet ID-kort med billede. Og vigtigst: der skal være overensstemmelse mellem navn på legitimation og flybillet. Oplys altså det komplette navn ved køb af rejse.
- Medbring dit blå sygesikringsbevis. Bemærk: deltager man i en studie- eller firmarejse, gælder andre regler – se venligst vore generelle vilkår.
- Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.
- Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt. Støvler behøves ikke, med mindre at der er tale om særlige vandreture, og vil da fremgå af kommentarer på sådanne programmer.
- Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.
- Myggenet, for især omkring Mývatn (”myggesøen”) kan der være mange fluer. Der er ikke stikkende myg i Island.
- Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.
Skal jeg købe valuta før afrejse?
- Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man veksle kontanter eller hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort. Visse steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, fx i FOREX. Kursen normalt noget dårligere end i Island.
- De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort.
- Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.
- Kursen er pt. 1 DKK = = 20,35 IKR (24.9.2024), dvs. 1.000 IKR modsvarer cirka 51 DKK.21,45 IKR. Tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is for den aktuelle kurs.
Hvad med daglig frokost?
- Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser som regel ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, kaffe og kager. Man kan også medbringe en termokande og købe/få påfyldning og enkelte steder kan man købe en selvsmurt sandwich fra morgenmadsbuffet’en.
Hvad kan jeg købe med fordel i Island?
- Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark.
- Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 - 15 % rabat ved køb for mere end ISK 12.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.
Forstås dansk i Island?
- Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. Der er fortsat danskundervisning i de islandske gymnasier.
- På mange hoteller, restauranter og andre steder, hvor man som turist ofte møder lokale, er mange ansatte dog ikke fra Island, men fra fx østeuropæiske lande – og kan derfor naturligvis ikke forventes at tale eller forstå dansk.
Skal jeg prøve en islandsk hest?
- Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 550-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning).
Hvordan er vejret?
- Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan læses nyheder om jordskælv, vulkanudbrud og andre vulkanske aktiviteter.
Rejsenummer: C-26
OBS: Medbring gerne badetøj og håndklæde.
Lufthavn: Kastrup
Afrejse: 06.07.2025
Hjemkomst: 14.07.2025
Pris kr. 22.250