Island – kunst, arkitektur og vulkaner / fra Kastrup

Kunst, arkitektur og vulkaner i Island

Én af dagene – mulighed for, selv at tegne eller male...

Island er dynamisk, ikke mindst på det kulturelle område. Tænk på film som Om heste og mænd, tænk på musikere som Björk, Sigur Rós og Ásgeir Trausti, tænk på forfattere som Jón Kalman Stefánsson, Kristín Marja Baldursdóttir og Hallgrímur Helgason. Inden for kunstområdet kender man i disse år særligt Ólafur Eliasson, der med sine islandske aner og hyppige fokusering på den islandske natur, har sat et markant aftryk. Af ældre kunstnere kender man især Jóhannes S. Kjarval. Men er der mange andre, som deltagerne i rejsen vil få grundig indsigt i. Den islandske kunstscene er lige så dynamisk, som den islandske natur og den islandske økonomi.
På denne tur vil vi se på billedkunst, arkitektur og overvære en kort koncert i Harpa, Islands nye koncerthus. En dag bliver der tid til at tegne, sammen med en billedkunstner.
Det er klart, at vi ikke rejser til Island uden at bade udendørs, se på vandfald, vulkaner og afsindigt smukke udsigter. Det bliver en intensiv tur!
Tiden i bussen bliver brugt til belysning af generelle temaer som historie, aktuel politik, geologi, litteratur, fugle og meget andet.
Vi rejser i selskab med billedkunstner Else Ploug Isaksen og forfatter af Turen går til Island, K. Torben Rasmussen.

Programmet er vejledende, og ret til ændringer forbeholdes.

Dag 1 / Kogende og svovlstinkende mudderpøle i Krýsuvik. Ankomst Reykjavik.

Afgang fra Kastrup kl. 14.00, ankomst til Keflavik/Island kl. 15.10 (lokal tid). Flyvetiden er tre timer, og tidsforskellen to timer. Vi flyver med Icelandair FI 205.
I lufthavnen venter gruppens bus, og turen går først mod syd, ned mod Atlanterhavet. Vi kører gennem udstrakte lavafelter med udsigt over havet og kommer så snart til vort første stop: ved de kogende og svovlstinkende mudderpøle i Krýsuvik. Dernæst langs den smukke sø Kleifarvatn mod hovedstaden Reykjavik. Vi kører så til hotellet og indkvarterer.
Denne første aften består middagen af hotellets salatbar. Den rummer to-tre varme retter, frisk brød, pasta, æg, oliven og salater. Det er ikke luksus, men absolut OK. Der er denne aften en øl/lille flaske vin inkl. i prisen.
Vi bor på Hotel Cabin (ikke en Cab Inn!), og indkvarteres på hotellets såkaldte superior-værelser, som er udmærket store og gode værelser med eget bad/toilet. To nætter her.

mudderpoele_Krysuvik.jpg

Dag 2 / Reykjavik: arkitektur og museer. Besøg på øen Videy: landart-projekter.

Kl. 09.00 venter bussen på os. Vi kører en lille rundtur i Reykjavik for at se de vigtigste steder og hører lidt om byens ret korte historie.
Turen stopper ved Hallgrímskirken, som er byens største kirke, tegnet af Guðjón Samuelsson, Islands første uddannede arkitekt. Fra kirken spadserer vi ned mod centrum og kommer til Listasafn Íslands (det nationale kunstmuseum) og ser den aktuelle udstilling.
Kl. 13.00 venter Reykjaviks Rådhus, tegnet af den islandske tegnestue Studio Granda. Et smukt modernistisk hus, der ligger fint placeret ved byens lille sø. Efter frokosten i midtbyen spadserer vi mod næste sted, og passerer på vejen Reykjaviks gamle kirkegård, der i sig selv er et meget interessant sted. Helt labyrintisk og tæt med træer og buske.
Kl. 14.00 (eller 15.00) er vi så på Islands nationalhistoriske museum, hvor der vises gamle kirkehistoriske genstande og nyere kulturhistoriske ting. Især inden for tekstiler og træskærerarbejder er der meget smukke genstande.
Bussen kører os tilbage til hotellet…
Kl. 18.15 skal vi på en lille sejltur, over til øen Videy. Her findes interessante landart-projekter af hhv. Richard Serra og Yoko Ono. Naturen er også smuk og der yngler en del lunder (søpapegøjer) på øen. Vi har tiden indtil kl. 19.30, hvor vi skal nyde en dejlig middag på ”slottet i Videy” – en velproportioneret bygning, tegnet i 1750’erne af Nicolai Eigtved, Amalienborgs arkitekt. Ved siden af dette fine hus, ligger det lille kapel, også bygget i slutningen af 1700-årene (tegnet af
G.D. Anthon). Vi sejler hjem igen…

 

Dag 3 / Mod Snæfellsnes. Op på vulkanen Eldborg. Sejltur & friske kammuslinger.

Så skal vi på landet! Vi pakker bussen og kører kl. 09.00 mod nord. Vi kører gennem tunnelen under fjorden Hvalfjördur og skal i den forbindelse høre lidt om kommerciel hvalfangst i Island. Mens dette skrives (ult. september 2018) er hvalfangst stadig lovligt i Island, bl.a. på finhvaler og vågehvaler. Kontroversielt…
Retningen er mod det smalle næs Snæfellsnes, der strækker sig ud mod vest. Et langt og smalt næs, opkaldt efter gletsjeren og vulkanen Snæfellsjökull, cirka 1.500 meter højt. Vi skal først på en fin travetur, gennem lavt birkekrat og langs en lille elv, før vi når til vulkanen Eldborg. Det er ikke en vanskelig tur. Skal man helt op på kraterkanten, skal man dog være nogenlunde mobil. Det er stejlt, men der er reb/ kæder at holde fast i, og ikke særligt højt. Men flot!
Så kører vi til områdets største by Stykkisholmur, hvorfra vi skal på en spændende sejlttur. På turen hører vi om fjorden Breidafjördurs historie, bl.a. om Erik den Røde og om fjordens righoldige dyreliv. Vi skal også smage lidt af dette friske dyreliv, når skipperen hiver nettet op fra bunden af fjorden og tømmer kammuslinger, søpindsvin og søstjerner op på dækket. Bevæbnet med en kniv åbner man selv de stadig levende kammuslinger og nyder den salte friskhed, måske med et glas hvidvin?
Når turen er forbi, kører vi længere mod vest og finder vort overnatningssted for de kommende to nætter – helt ude på landet.

 

Dag 4 / Tegne, male – eller med på vandretur? Besøg i lavagrotte & ind i krater.

I dag skal der ikke køres så meget; der bliver tid til at tegne eller at trave. Vi kører til den lille havneby Arnastapi, hvor der bl.a. landes helleflynder. Her nede ved havnen er der fine steder at sidde og tegne; fjelde i det fjerne, dramatiske klippeformationer og Snæfellsjökull. Vil man hellere trave en god tur, går den ene rejseleder i spidsen for en fin tur langs havet og den lavaforrevne kyst. Turen er på et par km, og der
er god tid, så alle kan være med. Efter to-tre timer samles gruppen igen og vi kører længere mod vest. Så skal vi se på 8000 år gammel lava nedefra. Vi skal ned i en kæmpegrotte, i 25-30 meters dybde. Det er koldt, så husk vanter og hue. Vi er i selskab med en lokal guide, så alt er under fuld kontrol. Hjelme udleveres…
Der er stadig flere naturoplevelser i vente. Ned til havet, ind i et krater etc.
Sidst på eftermiddagen kommer vi tilbage til vort overnatningssted, hvor vi også spiser middag.

Dag 5 / Tilbage til Reykjavik: museer & gallerier.

Efter morgenmad kører vi mod Reykjavik igen. Der er cirka to timers kørsel, og vi kører nu direkte, for vi skal nå flere museer og gallerier.
Nu skal der ses kunst og arkitektur igen…
Vi starter på Hafnarhusid (ét af Reykjaviks Kommunes Museer), der altid rummer interessante udstillinger. Bygningen er i sig selv også spændende; husede tidligere havneadministrationen og er ombygget af Studio Granda (dem med rådhuset).
Vi besøger Galleri I8, det mest internationalt orienterede af de private islandske gallerier – altid gode, og måske krævende, udstillinger.
Vi skal også nå Kulturarvhuset, hvor nogle ganske få af de islandske håndskrifter bliver udstillet. Der er også altid andre udstillinger i dette fine hus, som Johannes Magdahl Nielsen tegnede som Islands Landsbibliotek (1906-09).
Vi skal besøge det fællesnordiske kulturhus Nordens hus (www.nordice.is). Den ene rejseleder var direktør her 1994-98 og vil fortælle om huset og dets funktion. Vi skal rundt i det smukke hus, som er tegnet og indrettet af Alvar Aalto i 1968.
Når vi kan få adgang til værelserne på Hotel Cabin indkvarterer vi der igen, for de sidste to nætter.
Denne aften er middagen på egen hånd (og altså ikke indregnet i prisen). Der findes spisesteder af alle slags og næsten til alle priser. Ønsker man det ypperste, så bør man bestille bord i meget god tid. Vi er gerne behjælpelige med gode råd.

museet_Hafnarhusid.jpg

Dag 6 / Kunstmuseum, Harpa. Tur til Tingvallasletten, vandfald & gejser.

Har man lyst, kan det anbefales at tage et morgenbad i det nærliggende store udendørs bassin i Laugardalur. Der er 700 meters spadseretur, før man kan nyde den friske luft og de rigelige mængder varmt vand. Man kan også sove lidt længe, for det bliver en lang dag.
Kl. 09.45 afgår bussen fra hotellet og så skal så besøge kunstmuseet Kjarvalsstadir, der er en anden del af Reykjavik Kommunes Museer (www.listasafnreykjavikur.is). Som man forstår af navnet, er museet dedikeret til Jóhannes S. Kjarval – nok den mest kendte ældre islandske kunstner. En del af dette museum viser altid Kjarval-værker. Bygningen er i sig selv en perle, hvis man da kan værdsætte såkaldt brutalistisk arkitektur, opført i 1973 af den islandske arkitekt Hannes K. Daviðsson.
Næste stop er det ret nye musikhus Harpa ved den gamle havn. Vi skal overvære en kort klassisk koncert (12.30-13.00) og derefter høre mere om bygningen, tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med Olafur Eliasson.
Så skal vi en tur på landet, for man kan ikke besøge Island uden at se disse tre geologiske og historiske højdepunkter: Tingvallasletten og –søen, vandfaldet Gullfoss og området med gejseren Strokkur.
Efter disse store oplevelser kører vi ned til Atlanterhavet, og finder restauranten Hafið Bláa (”havet blåt”). Som noget ret usædvanligt i Island, ligger restauranten med fin udsigt til havet. Måske er der tid til en lille travetur på den sort-brune strand, før vi skal nyde turens sidste middag. Og når vi er mætte, sætter vi os ud i bussen, der kører os hjem til hotellet. Er der flere kræfter, kunne vi jo drikke en øl i hotellets bar.

Harpa 1.jpg

Strokkur.jpg

Dag 7 / Bade- eller travetur, Nauthólsvik. Marshall-huset i Reykjavik, hjemrejse.

Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører til Nauthólsvik for enten en frisk badetur eller en travetur langs fjorden. En lille beskyttet vig får her tilført varmt vand og er blevet et populært badested.
Vi skal derefter besøge det nyligt restaurerede Marshall-huset i Reykjavik, opført for Marshall-penge i 1950’erne. Her er nu samlet flere interessante udstillingsmiljøer, og vi skal møde én fra gruppen bag galleriet Kling & Bang. Galleriet er blandt de mest eksperimenterende i Island. Huset rummer også ”Museet for Samtidskunst” (Nýlistasafnið), der er kunstnernes eget udstillingssted og Stúdíó Ólafur Eliasson; han er som bekendt islænding. Vi bruger tid på det hele.
NB: ønsker man ikke at deltage i dele af programmet på denne dag, kan der arrangeres opsamling, så alle er samlet kl. 13.30, hvor bussen afgår mod lufthavnen. Vi flyver kl. 16.10 og ankommer til Kastrup kl. 21.10
(dansk tid). Vi flyver med Icelandair FI 216.

 

Rejsenummer: A-7

OBS: Med to rejseledere

Lufthavn: Kastrup

Afrejse: 11.08.2019

Hjemkomst: 17.08.2019

Pris kr. 17.750

Vejret i Island lige nu

icon AKTUELT

Mød os på Facebook

Du er meget velkommen i vores Facebook-gruppe "TeamIsland". Her kan vores tidligere gæster og andre, der er særligt interesseret i Island, blive medlem. Det er en lukket gruppe, hvor vi løbende deler informationer om emner, vi tror kan interesserer vores rejsende – både de nye og dem, der har været med flere gange.
Gruppen hedder: www.facebook.com/groups/TeamIsland
Send en mail, hvis du vil inviteres med i denne gruppe.

Flere 2019-rejser

Grupperejser:

De klassiske 6-dages grupperejser, 10-dages rundrejse, en kunst-kultur-natur rejse (hvor du også har mulighed for, at tegne/male selv), en sensommerrejse og en vinterrejse – måske med nordlys?, ses her på siden.

Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.

Se også vore andre destinationer på kulturretur.dk

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse, så kontakt os gerne.

Foredrag om Island

Vil du vide mere om Island?

K. Torben Rasmussen – ejeren af KulturRetur & Team Island, er en efterspurgt foredragsholder.

Kontakt os, hvis du har ønsker til et særligt foredrag med islandsk relevans.

Emner som kunst, litteratur og bygningskunst er blandt tilbuddene, men også mere generelle foredrag, fx det meget populære Kan danskerne lære noget af det islandske folk – stadig væk?

Ønsker du en samlet oversigt over mulige emner, så send os gerne en besked.

Uncube Magazine besøger Island

Uncube Magazine har været på opdagelse i Island. Se de smukke billeder natur og arkitektur her

Islændinge – De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge – De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

Praktiske spørgsmål og hurtige svar:

Hvad skal jeg medbringe?

· Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker

· Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt. Støvler behøves ikke, med mindre der er tale om særlige vandreture, og vil da fremgå af kommentarer på sådanne programmer.

· Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.

· Myggenet, for især omkring Mývatn (”myggesøen”) kan der være mange fluer. Der er ikke stikkende myg i Island.

· Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Under alle omstændigheder skal man medbringe ID-kort med billede. Og vigtigst: der skal være overensstemmelse mellem navn på legitimation og flybillet. Oplys altså det komplette navn ved køb af rejse.

· Medbring dit blå sygesikringsbevis. Bemærk: deltager man i en studie- eller firmarejse, gælder andre regler – se venligst vore generelle vilkår

· Medbring film fra Danmark, de er dyre i Island. Hvis du altså bruger analoge film.

· Har du en kikkert, er det en god idé at tage den med.

Skal jeg købe valuta før afrejse?

· Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man veksle kontanter eller hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort. Visse steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, fx i FOREX. Kursen normalt noget dårligere end i Island.

· De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort

· Kursen er pt. 1 DKK = 18,57 IKR (28.5.2019), dvs. 1.000 IKR modsvarer cirka 53-54 DKK. Tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is for den aktuelle kurs.

Hvad med daglig frokost?

· Er turen ikke med fuld pension gælder følgende:

· Vi standser som regel ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, kaffe og kager

· Man kan også medbringe en termokande og købe/få påfyldning og enkelte steder kan man købe en selvsmurt sandwich fra morgenmadsbuffet’en.

Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

· Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer.

· Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark

· Husk at bede om Tax Free-check, den giver 15 – 20% rabat ved køb for mere end IKR 5.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.

Forstås dansk i Island?

· Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk.

· Alle har gennemgået danskundervisning i grundskolen.

Skal jeg prøve en islandsk hest?

· Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der er mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster fra 400-500 DKK ).

Hvordan er vejret på Island?

· Se på den gode norske side www.yr.no

Generelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her – og kontakt os ved spørgsmål.

Nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev

icon TEAM-ISLAND

Team Island er skabt på baggrund af dybtgående kendskab til Island, for det første. For det andet skabt på baggrund af stor lyst til at formidle store oplevelser i det helt særlige land. Alle turene er tilrettelagt af K. Torben Rasmussen, der er forfatter af flere bøger om Island og har boet mere end 5 år i landet. Men uden bistand fra vore uhyre kompetente islandske og danske rejseledere går det jo ikke. Alle islandske taler godt dansk. Er de danske, har de boet gennem flere år i Island.

Vi véd, at en tur først er helt vellykket, når alt det praktiske fungerer og historierne er fortalt af engagerede rejseledere.

Du skal rejse til Island med os, hvis du vil være sikker på en grundig tur. Naturoplevelser af en helt anden verden, suppleret med historie, geologi, erhverv, kunst, kultur, dagligt liv i Island - og så lige mere natur igen.

På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker – og få glæde også af et godt socialt sammenhold – eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til andre lande. Vi arrangerer ture til bl.a. Irland, Færøerne, Grønland og Balkan – se de aktuelle rejser på www.kulturretur.dk

Læs TEAM ISLAND og KULTURRETUR's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur’s rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med forhenværende højskoleforstander og journalist Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

I 2019 udbydes rejser til Island, Færøerne, Nordsverige, Irland, Italien, – og måske Tunesien. Alle rejser til Island findes på denne side – se de øvrige destinationer på www.kulturretur.dk

 

Fakta om Island

DEN ISLANDSKE NATUR
For 15-16 millioner år siden eksisterede Island ikke. Hvor kontinentalpladernes drift bort fra hinanden i hhv. vestlig og østlig retning er kombineret med…
HISTORIEN – KORT & GODT
Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874,…
KULTURLIVET
Dyrker man kulturelle oplevelser i en eller anden form, er Island i stigende grad interessant. Hovedstaden Reykjavik er en moderne storby med teatre, museer,…
DET MODERNE ISLAND
Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår.…
DE FIRE ÅRSTIDER
Det islandske forår kommer sent, men udvikler sig til gengæld eksplosivt. April og maj er forår, og lyset er kommet stærkt tilbage. Sammen med det kommer…
LITTERATURLISTE
En oversigt over ordentlige og tilgængelige bøger. Nogle kan skaffes fra boghandlen, andre gennem gode biblioteker og andre igen eventuelt gennem den…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2+45 2962 8077

icon 3 www.team-island.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked