Sommer i Island – mød den islandske litteratur og moderne kunst / fra Kastrup / rejse nr. C-14

Bo på en aktiv bondegård, oplev gejsere, gletsjere, vulkaner og ikke mindst Vestmannaøerne

Du vil komme til at opleve utroligt varieret islandsk natur. Ud over snedækkede vulkaner, spruttende gejsere og vilde vandfald oplever vi sydlandets store landbrugsområde. Der er tid til traveture langs Atlanterhavets store dønninger, med fugle som selskab. Vi besøger Vestmannaøerne, hvor det voldsomme vulkanudbrud i 1973 ødelagde store dele af byen.
Tre nætter bor vi på en aktiv bondegård, tæt på vulkaner og gletsjere. Der vil være fokus på litteratur, Anette Jensen, tidligere sognepræst, vil sammen med K. Torben Rasmussen introducere sagalitteraturen, fortælle om Islands store salmedigter Hallgrímur Pétursson samt den moderne islandske litteratur, som er inde i en glansperiode. Islandsk billedkunst vil være på programmet gennem besøg på et kunstmuseum i Reykjavik, hvor der ofte om sommeren er gode oversigtsudstillinger. Torben vil give en introduktion på stedet.
Det er ni dage med høj intensitet, som de to meget erfarne rejseledere bidrager til. Se mere om dem længere nede i programmet.

På turen får du mulighed for badeture, så medbring badetøj og håndklæde.

Det er et prioriteret formål på vore rejser at skabe fælles oplevelser og nærvær mellem de rejsende. Det er en slags rejsende højskole. Selv om oplevelserne står i kø, er turene ikke mere hektiske, end at der også er god tid til at tale sammen og udveksle erfaringer af alle slags. Der er meget at dele ...

Programmet er vejledende og ret til ændringer forbeholdes.

Yderligere oplysninger og tilmeldig: tlf. 2962 8077 / torben@team-island.dk

Vi er medlem af Rejsegarantifonden.

Dag 1 / Ankomst Keflavik - Krysuvik - indkvartering Sólheimahjáleiga.

Der er afgang fra Kastrup Lufthavn mod Island kl. 14.05 (med mødetid kl. 12) og efter cirka tre timers tur (og justering af tiden) er der ankomst kl. 15.25 i lufthavnen i Keflavik.
Fra lufthavnen kører vi ned mod sydkysten, gennem fiskeribyen Grindavik, og derfra mod øst. Ruten går gennem udstrakte lavafelter, næsten parallelt med Atlanterhavet.
Vi laver et kort stop ved de svovlstinkende mudderpøle ved Krysuvik.
Turen fortsætter derefter mod øst, nu snart gennem områder med klitlandskab. Her spiser vi middag denne første aften, med udsigt til Atlanterhavet. Vi kigger ind i et par småbyer, som udviklingen i nogle år gik udenom. Derfor kan man få en god fornemmelse for små havnebyers bygningskultur.
Er vejret klart kan man snart se vulkanen og gletsjeren Eyjafjallajökull, der i foråret 2010 blev verdensberømt pga. sit udbrud. Den voldsomme askesky satte som bekendt en stopper for den europæiske flytrafik i nogle dage. Til sidst kommer vi frem til bondegården Sólheimahjáleiga, hvor værten og ejeren Elín tager imod os. Hun er sjette generation på gården. Vi skal bo her de kommende tre nætter.
En aften får vi en fortælling, om hvordan man lever her i vulkanens skygge, lidt om politik og almindeligt dagligliv i Island. Elín er skoleinspektør og sønnen Einar er formand for kommunalbestyrelsen i den lille kommune med lidt under 900 indbyggere.

mudderpoele_Krysuvik.jpg

Dag 2 / Dyrhólaey: søpapegøjer - Vík - gletsjertungen Sólheimajökull - badetur?

Vi starter dagen med at køre lidt mod syd-øst og hen til Dyrhólaey, som er en forhøjning ved havet. Ikke så høj, men den giver en meget fin udsigt over det spændende område. Vi ser nogle søpapegøjer (lunder) og andre havfugle.
Efterfølgende kører vi ned til byen Vík, hvor der kan købes forfriskninger og i øvrigt kigges på uldvarer m.m. Om eftermiddagen bliver der tid til at komme i nærkontakt med gletsjertungen Sólheimajökull. Vi kan komme meget tæt på den og mærke kulden strømme ud. Vi skal også have tid til at besøge og bade i et gammelt svømmebassin, omgivet af høje klipper. Det blev anlagt i 1923 og brugt som undervisningsbassin for hele områdets børn og unge, foruden som almindelig fornøjelse. NB: besøget i dette bassin kan ikke garanteres. Området er meget dynamisk og er vejret dårligt (eller har netop været dårligt), kan man ikke komme derind. Vanskeligt terræn. Rejselederne afgør på stedet.
Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på gården, hvor vi spiser middag.

lunde01.jpgis_Sólheimajökull_Elses.jpg

Dag 3 / Dagstur til Vestmannaøerne - aften: Njáls Saga ved Anette Jensen.

Vi kører tidligt, for vi skal over til øgruppen Vestmannaøerne (Heimaey) det meste af dagen. Sejlturen varer 35-40 minutter og foregår med den nye elektriske færge. Vestmannaøerne kender de fleste fra det meget eksplosive vulkanudbrud i 1973, som startede midt om natten lige i udkanten af øgruppens eneste by med godt 5.000 indbyggere. Til alt held var størstedelen af fiskeflåden i havn og kunne sejle de fleste indbyggere ind på fastlandet, mens lava og aske ødelagde store dele af byen. Mange huse blev fuldstændig dækket med en lavamasse på op til 10-15 meter. Mange andre fik store skader af askefaldet. Nu kan man gå oppe på lavaen og se gadeskilte og omtaler af de enkelte huse, som nu altså ligger mange meter under lavaen. Før vi sejler tilbage til ”fastlandet”, er der tid til et besøg på det næsten nye museum, der på en meget fin måde fortæller om både dette udbrud og om skabelsen af øen Surtsey i midten af 1960’erne. Tilbage på Sólheimahjáleiga, for den sidste nat på gården.
Om aftenen er Njáls Saga på programmet ved Anette Jensen. Njáls Saga er den længste af sagaerne med Njál og Gunnar fra Hlidarendi som hovedpersoner. Sagaen udspilles hovedsageligt i Sydisland.

vestmannaoerne.JPGalk01.jpg

Dag 4 / Badetur i Gamla Lauginn? - Skálholt - Gullfoss og Strokkur – indkvartering hotel.

Nu pakker vi og forlader Sólheimahjáleiga. Flere oplevelser venter! Vi kører gennem områderne, som vi nu bedre kender fra Njáls Saga og fortsætter mod vest og snart nord. Der bliver tid til en badetur i ét af landets mange naturlige bade, i den såkaldte Gamla Lauginn med rigelige mængder varmt vand fra den islandske undergrund (NB: entréen er ikke indregnet i den samlede pris).
Efter den oplevelse kører vi til Skálholt, det tidligere domkirkested i Island. Vi skal dér høre om Reformationens endelige og dramatiske gennemførelse i Island.
Derfra er der ikke langt til vandfaldet Gullfoss og gejseren Strokkur. Der er god tid til at opleve begge steder. Strokkur sender med få minutters mellemrum en høj vand- og dampsøjle op mod himlen. Vandfaldet Gullfoss er imponerende, når man står lige ved siden af de store, kolde vandmasser, som styrter ned gennem flere fald. Der er ikke store beskyttelseshegn, så man skal tænke selv!
Vi overnatter og spiser middag på Hotel Gullfoss, blot et par km fra vandfaldet.

Gullfoss.JPGgejseren_strokkur.JPG

Dag 5 / Tingvallasletten og -søen - badested på vej til det øde højland - indkvartering hotel.

Efter morgenmaden pakker vi igen bussen og kører længere mod vest og kommer snart til Tingvallasletten og -søen, Island største sø (84 km²), ved hvis nordlige side vi finder et af de mest berømte steder i Island: Landets symbolske hjerte. Tingvallasletten klinger smukt i manges ører – ikke mindst på grund af den historiske dimension. Her blev verdens ældste, stadigt fungerende parlament, Altinget, grundlagt i år 930. Vi skal besøge stedet og høre nærmere om det demokratiske eksperiment. Området er desuden en spændende geologisk attraktion, som rejselederne vil fortælle meget mere om: Netop her skrider den europæiske og den amerikanske kontinentalplade fra hinanden, hvilket resulterer i enorme forkastninger, dvs. revner og sprækker i landskabet. Pga. kontinentalpladernes drift bort fra hinanden vokser Island hvert år gennemsnitligt med ca. to cm i østlig/vestlig retning – en særlig oplevelse at stå midt i.
Fra dette sted kører vi mod nord, op imod det islandske højland og får en fornemmelse af det store øde land. Inden vi helt kommer ind i det, tager vi vejen mod vest, gennem Skorradalur og stopper ved Krosslaug, et mikrolille badested. Der kan sidde 4-5 personer i det, afhængigt af kropsvolumen. Vi prøver det af…
Så går det videre mod vest, ud af dalen og derefter mod nord til Hotel Bifröst, hvor vi skal overnatte og spise middag de kommende to nætter.

Tingvallasletten.JPG

Dag 6 / Reyholt - Hraunfossar og Barnafoss - skulpturer - præssentation af moderne islandske forfattere v. rejselederne.

Målet for dagens tur er området omkring Reyholt, hjemstedet for stormanden og digteren Snorri Sturluson, indtil han i 1241 blev snigmyrdet i det stærkt konfliktfyldte opgør mellem de store klaner i Island. Her ligger nu en kæmpestor kirke fra 1996 og et informationscenter om Snorri. Meget byggeri/aktivitet er finansieret af den norske stat, mest fordi Snorri skrev værket Heimskringla om de norske kongers historie, og derfor er Reykholt et særligt sted for det norske folk. Vi kommer til at høre mere om det på stedet. Siden hen kører vi længere ind i dalen og ser de særprægede vandfald Hraunfossar og Barnafoss, før vi længst inde i Húsafell kigger ind hos Páll i Húsafell. Han er stenhugger og meget andet, herunder ret sky, så det er ikke sandsynligt at vi træffer ham. Men vi kan gå rundt på hans areal og lille kirke med masser af skulpturer. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på vort hotel. Efter middagen er der en præsentation af vigtige moderne islandske forfattere, bl.a. Jón Kalman Stefánsson, Auður Ava Ólafsdóttir, Sjón og Hallgrímur Helgason. Anette Jensen og K. Torben Rasmussen fordeler dem imellem sig.

Hraunfossar02.jpg

Dag 7 / Borgarnes og Egil Skallagrímsson Saga - Reykjavik og rundtur - tid på egen hånd.

Så sætter vi retningen mod Reykjavik, Islands hovedstad. Men efter en kort køretur ankommer vi til hjemstedet for Egil Skallagrímsson Saga – og den skal vi også bruge tid på. Fortælling, oplæsning og besøg i byen Borgarnes’ lille park. Derefter direkte mod Reykjavik, og er vi heldige, kan vi allerede få bagagen ind på værelserne for de sidste to nætter. Dernæst køres en lille rundtur i byens centrum, og der stoppes og fortælles ved vigtige bygningsværker og attraktioner. Til slut er der nogle timer på egen hånd og I må selv finde jer til rette resten af dagen. Det betyder, at middagen denne aften er på egen hånd. Og det betyder, at I selv må finde tilbage til hotellet, når I er trætte.

Borganes.jpgReykjavik_cafe_ISL.jpg

Dag 8 / Nordens hus og kulturpersonligheder - kunstmuseum - tid på egen hånd - afslutningsmiddag.

I dag skal vi møde islandske eller danske kulturpersonligheder i Nordens hus, denne vigtige institution i det nordiske samarbejde. Det er altså en mulighed for både at høre om husets opgave/arbejde og at opleve et højdepunkt i nordisk arkitektur, for huset er tegnet af Alvar Aalto, én af det 20. århundredes helt store arkitekter. Mens dette program skrives (oktober 2023) kan det ikke afgøres, hvem vi skal møde. Det kunne være en islandsk forfatter, en islandsk politiker, en dansk ekspert i vulkaner, den danske forfatter Hanne Højgaard Viemose eller Annette Lassen, en fremtrædende sagaforsker.
Om eftermiddagen vil vi besøge et islandsk kunstmuseum og K. Torben Rasmussen vil i den forbindelse fortælle om specifikke værker på udstillingen og levere en generel introduktion til den islandske – korte – kunsthistorie. Undervejs på rejsen vil Anette Jensen fortælle om Júlíana Sveinsdóttir. Hun var en fremtrædende islandsk maler og tekstilkunstner. Pt. kan det ikke afgøres, hvilket museum vi skal besøge; udstillingerne er ikke endnu offentlige for sommeren 2024.

Så er der igen et par timer på egen hånd, men om aftenen spiser vi en god fælles afslutningsmiddag i Harpa, det forholdsvis nye koncert- og kongreshus på havnen. Det er tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med dansk/islandske (eller islandsk/danske) kunstner Olafur Eliasson.

harpa.JPG

Dag 9 / Tid til en badetur? - hjemrejse.

Ønsker man det – og det kan bestemt anbefales – så kan man nå et opfriskende besøg i landets største svømmeanlæg. De åbner kl. 07.00. Her kommer de lokale og her kommer man nemt i snak med dem. Og her er der rigelige mængder varmt vand og flere bassiner, alt under den frie himmel. Frisk luft, varmt vand, næsten ingen klor, en lav pris og gode mennesker. Hvad kan man mere ønske sig?
MEN alle skal være klar ved hotellet kl. 10.00, for da afgår bussen mod lufthavnen og vi tjekker ind til hjemrejsen kl. 13.00. Efter ca. tre timers tur med Icelandair, ankommer vi til Kastrup kl. 18.00 (dansk tid).

 

Om rejselederne

Anette Jensen er cand. teol. med sidefag i nordisk litteratur. Hun har arbejdet mange år som leder af Nordisk Informationskontor i Flensborg. Her har hun tilrettelagt en lang række nordiske kulturaktiviteter i grænselandet, bl.a. en nordisk litteraturfestival, temadage med fokus på kunst, litteratur, musik og samfundsforhold. Hun har tillige arrangeret kunstudstillinger i Flensborg, og hver sommer har hun gennem en årrække tilrettelagt rejser i Norden, flest gange til Færøerne. Anette Jensen er tidligere sognepræst i Løjt og Genner og en erfaren foredragsholder.

K. Torben Rasmussen litteraturhistoriker fra Aarhus Universitet, direktør for Nordens hus i Reykjavik (1994-98), rektor for Aarhus Kunstakademi (2000-2004), formand for Aarhus Kommunes Kunstråd (2004-2008), og forfatter til Turen går til Island (Politikens Forlag) og Naturguide Island (s.m. botaniker Jon Feilberg, Gyldendal 2019). Er en hyppig anvendt foredragsholder med 15-25 foredrag hvert år. Siden 2004 har han arbejdet professionelt med at arrangere rejser.

 

Praktiske oplysninger og pris

Sommer i Island – mød den islandske litteratur og moderne kunst

17. – 25. juli 2024 // 9 dage // Fra Kastrup lufthavn // Rejse nr. C-14

 

Pris pr. person: kr. 19.950*   
Tillæg for enkeltværelse: kr. 2.500 NB: begrænset antal enkeltværelser.


INKLUDERET I PRISEN

 • Flybilletter t/r, inkl. skatter og afgifter.
 • Transport iflg. program i komfortabel, røgfri bus med god plads og erfaren chauffør.
 • Indkvartering i delt dobbeltværelse m. morgenmad – privat bad/toilet alle dage. NB: på bondegården findes dog kun 14 værelser med privat b/t, andre værelser med fælles b/t. Først-til-mølle-princippet gælder. Ønsker man at bo på hyggelige værelser med fælles bad/toilet kan man spare 1.000 kr. pr. værelse.
 • Middag x 7 dage (dvs. én aften på egen hånd).
 • Entréer til de nævnte museer.
 • Honorarer til lokale deltagere.
 • Sejlturen til/fra Vestmannaøerne (Heimaey).
 • Anette Jensen og K. Torben Rasmussen som rejseledere, fra start til slut.
 • Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden.


IKKE INKLUDERET I PRISEN

 • Servering ombord på flyet, ud over gratis vand/kaffe/te.
 • Entré til Gamla Lauginn (Dag 4).
 • Én middag (Dag 7).
 • Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid følger frit og rigeligt.
 • Øvrige måltider, dvs. også daglige frokoster (regn med 110-135 DKK pr. dag, efter behov).
 • Eventuelle aktiviteter og entrébilletter ud over de nævnte.

    
* Der tages forbehold for større pris- og valutaændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold. Vi regner med 23-27 deltagere.

 

Praktiske spørgsmål og hurtige svar

Hvad skal jeg medbringe?

 • Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét. Ellers SKAL der medbringes andet ID-kort med billede. Og vigtigst: der skal være overensstemmelse mellem navn på legitimation og flybillet. Oplys altså det komplette navn ved køb af rejse.
 • Det blå sygesikringsbevis. Medbring dit blå sygesikringsbevis. Bemærk: deltager man i en studie- eller firmarejse, gælder andre regler – se venligst vore generelle vilkår.
 • Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.
 • Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt. Støvler behøves ikke, med mindre at der er tale om særlige vandreture, og vil da fremgå af kommentarer på sådanne programmer.
 • Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.
 • Myggenet, for især omkring Mývatn (”myggesøen”) kan der være mange fluer. Der er ikke stikkende myg i Island.
 • Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.

Skal jeg købe valuta før afrejse?

 • Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man veksle kontanter eller hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort. Visse steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, fx i FOREX. Kursen normalt noget dårligere end i Island.
 • De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort.
 • Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.
 • Kursen er pt. 1 DKK = 21,45 IKR (27.9.2023), dvs. 1.000 IKR modsvarer 51-52 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is

Hvad med daglig frokost?

 • Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser som regel ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, kaffe
  og kager. Man kan også medbringe en termokande og købe/få påfyldning og enkelte steder kan man købe en selvsmurt sandwich fra morgenmadsbuffet’en.

Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

 • Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark.
 • Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 - 15 % rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.

Forstås dansk i Island?

 • Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. Der er fortsat danskundervisning i de islandske gymnasier.
 • På mange hoteller, restauranter og andre steder, hvor man som turist ofte møder lokale, er mange ansatte dog ikke fra Island, men fra fx østeuropæiske lande – og kan derfor naturligvis ikke forventes at tale eller forstå dansk.

Skal jeg prøve en islandsk hest?

 • Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 550-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.

Hvordan er vejret?

 • Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan læses nyheder om jordskælv, vulkanudbrud og andre vulkanske aktiviteter.

download pdf Hent udførlig rejsebeskrivelse

Rejsenummer: C-14

OBS: Med to rejseledere.

Lufthavn: Kastrup

Afrejse: 17.07.2024

Hjemkomst: 25.07.2024

Pris kr. 19.950

Vores rejser

+45 2962 8077

 
icon AKTUELT

2024-rejser

Turene for 2024 er på plads
Skal I til Island i 2024, så kig på de forskellige grupperejser – der er plads på de fleste.

GRUPPEREJSER TIL ISLAND

Island rundt – med god tid til at nyde det hele / 10 dage. Vælg imellem disse datoer i 2024: 30.6. - 9.7. (rejse nr. A-3) // 7. - 16.7. (rejse nr. A-4) // 14.7. - 23.7. (rejse nr. A-5) // 28.7.-6.8. (A-6)

Sommer i Island – inkl. Vestmannaøerne / 6 dages intensive rejser med begrænset kørsel. Med fuld pension. Vælg imellem disse datoer i 2024: 27.6. - 2.7. (rejse nr. A-2 // 17. - 22.7. (rejse nr. A-7) // 6. – 11.8. (A-8)

FEBRUAR:

Nordlys i Island? 13.2. – 17.2.2024 / rejse nr. A-1 / En intens kulturrejse, hvor vi møder forfattere, ser museer, hører symfoniorkester, bader i varme kilder og kigger efter Nordlys.

JUNI:


Fugle og natur i den nordøstlige Island / 2. - 9.6. 2024 / rejse nr. C-15 / rejseleder: biolog m.m. Ib Krag Petersen.

Hannes litteraturrejse øen rundt / 29.6. - 8.7. 2024 / rejse nr. C-17 / rejseleder: forfatter Hanne Højgaard Viemose. Litteratur, natur og midnatssol i overflod!

JULI:


Hannes litteraturrejse til Islands Vestfjorde /13. - 21.7. 2024 / rejse nr. C-18 / rejseleder: forfatter Hanne Højgaard Viemose. Litteratur, natur og midnatssol i overflod!

Island, historie, sagaer, fugle og moderne litteratur / 17.7. – 25.7. 2024 / rejse nr. C-14 / rejseledere cand. teol. Anette Jensen og K. Torben Rasmussen


Island – for nysgerrige bedsteforældre (og andre voksne) med børn eller børnebørn / 29. - 4.8. 2024 / rejse nr. C-16 / rejseleder: gymnasielærer m.m. Esben Jacobsen.


AUGUST:

Traveture i Island – Nordlandet / 16.8. - 23.8. 2024 / C-22 / rejseleder: dirigent og organist Steen Lindholm.


Island og vulkanerne – hvordan hænger det lige sammen? / rejse nr. C-25 / De to af dagene rejser vi med geofysiker og ph.d. Rikke Pedersen, K. Torben Rasmussen er rejseleder under hele turen.

Rude Strand Højskole laver vi ture for hvert år; i 2024 til Island og Færøerne. Rejs med K. Torben Rasmussen som rejseleder til Island og Aage Augustinus til Færøerne. Før rejsen er der ophold på højskolen med indledende foredrag, musik og sang. Kontakt os og hør nærmere...

GRUPPEREJSER TIL ANDRE LANDE:

Betagende natur og spiritualitet i Irland / 18. - 26.4. 2024 (rejse nr. C-13) / Arrangeret for Kristeligt Dagblad / Rejseleder: cand. mag. og Irlands-ekspert Claus Hebor. En rejse med fokus på natur, kultur og tro.

Det keltiske Irland / 6. - 13.5. 2024 (rejse nr. C-19) / Arrangeret for Kristeligt Dagblad / Rejseleder: cand. mag. og Irlands-ekspert Claus Hebor. En rejse med fokus på natur, kultur og tro. NB: identisk rejse 7.10. – 14.10. 2024

Færøerne – kunst, litteratur og natur / 7 dage / Arrangeret i samarbejde m. Kristeligt Dagblad / 11.6. - 17.6. 2024 / rejse nr. C-12 / rejseleder: cand. teol. Anette Jensen.

Kommer der flere 2024-rejser? Ja, det gør der…
Hold øje med hjemmesiden, tilmeld dig vores nyhedsbrev eller kontakt os.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Ønsker I individuelt tilrettelagte ture (små eller lidt større grupper) er det en god idé at kontakte os meget snart. I 2023 kommer der efter al sandsynlighed igen stor efterspørgsel efter ture i Island og derfor skal man være hurtigt ude. Hellere i dag eller i morgen, hvis man da selv vil planlægge ruten (og ikke være afhængig af de aktuelt ledige steder).

Vi er klar – er du?

Mød os på Facebook

Du er meget velkommen i vores Facebook-gruppe "TeamIsland". Her kan vores tidligere gæster og andre, der er særligt interesseret i Island, blive medlem. Det er en lukket gruppe, hvor vi løbende deler informationer om emner, vi tror kan interesserer vores rejsende – både de nye og dem, der har været med flere gange.
Gruppen hedder: www.facebook.com/groups/TeamIsland
Send en mail, hvis du vil inviteres med i denne gruppe.

Foredrag om Island og Irland

Vil du vide mere om ISLAND?

K. Torben Rasmussen – ejeren af KulturRetur & Team Island, er en efterspurgt foredragsholder.

Kontakt os, hvis du har ønsker til et særligt foredrag med islandsk relevans.

Emner som kunst, litteratur og bygningskunst er blandt tilbuddene, men også mere generelle foredrag, fx det meget populære Kan danskerne lære noget af det islandske folk – stadig væk?

Ønsker du en samlet oversigt over mulige emner, så send os gerne en besked.


Foredrag om IRLAND:

Irlands historie fra istid til moderne, liberal republik – en kamp for kultur og overlevelse

Hvem: cand.mag., irlandsekspert og rejseleder Claus Hebor

Hvornår: 30. november 2022 kl. 16.30-18.30
Hvor: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København, i lokalet Bernina
Tilbudspris: 50 kr. (Normalpris 100 kr)

Bestil billet her:
https://shop.k.dk/cart
Uncube Magazine besøger Island

Uncube Magazine har været på opdagelse i Island. Se de smukke billeder af natur og arkitektur her

Islændinge – De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge – De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

Praktiske spørgsmål og hurtige svar:

Hvad skal jeg medbringe?

Pas kræves ikke, men medbring det, hvis du har ét.

Ellers skal der medbringes andet ID-kort med billede.Det blå sygesikringsbevis.

Praktisk og varmt rejsetøj. Vind- og vandtæt. Indgår der sejlture i programmet, medbring da lette handsker.

Praktisk fodtøj med gode såler. Bør kunne tåle fugt.

Badetøj til besøg i de varme kilder. Husk et håndklæde.Kikkert og håndbøger om Island, historie, natur, fugle etc.

Island er ikke med i EU, husk det ved mulige rejseforsikringer og nødvendige dokumenter.

Skal jeg købe valuta før afrejse?

Det korte svar er: nej. Man kan betale med VISA eller andre kort alle steder i Island. Det er altså ikke nødvendigt, men kan naturligvis være hyggeligt og måske spare lidt tid ved kaffepauser eller andet.

Flere steder i Danmark kan man veksle til islandske kroner, bl.a. i FOREX. Kursen er ikke den bedste dér.Ved ankomsten til lufthavnen i Keflavik kan man hæve på VISA/Dankort eller andre internationale kort.

De fleste butikker og restauranter modtager samtlige kreditkort. Man kan ikke ”hæve over” ved køb med kreditkort i Island, dvs. man kan ikke bruge butikker som sted at få kontanter.Kursen er pt. 1 DKK = 18.95 (12.9.2022), dvs. at 1.000 IKR pt. modsvarer cirka 53 DKK. For aktuel kurs, tjek den islandske nationalbanks hjemmeside på www.sedlabanki.is

Hvad med daglig frokost?

Er turen ikke med fuld pension gælder følgende: Vi standser ved middagstid på steder, hvor der kan købes lette varme anretninger, sandwich, kaffe og kager. Man kan medbringe en termokande og de fleste steder få varmt vand med på dagens udflugt.Hvad kan jeg købe med fordel i Island?

Vi er ikke på de sydlige kanter, så røverkøb af varer kan ikke påregnes. Man kan dog med fordel købe uld og kunstvarer. Dyre mærkevarer kan også vise sig at være billigere end i Danmark. Husk at bede om Tax Free-check, den giver 10 – 15% rabat ved køb for mere end ISK 6.000 på samme kassebon. Beløbet udbetales i lufthavnen ved afgang. NB: vær opmærksom på, at ikke alle butikker er tilsluttet Tax Free-ordningen.

Forstås dansk i Island?

Ja, mange forstår dansk, men mange, især unge/yngre, foretrækker at svare på engelsk. Tal selv langsomt og tydeligt dansk. De fleste har modtaget danskundervisning. MEN mange ansatte på hoteller og andre steder, hvor turister typisk kommer, er ikke islandske. Mange kommer fra østeuropæiske lande og taler af den grund ikke dansk.

Skal jeg prøve en islandsk hest?

Hvis du ikke gør det nu, så gør du det aldrig! Hvor der gives mulighed findes det nødvendige overtøj, hjelm, støvler og instruktioner (koster 500-600 DKK for en kortere tur, typisk 1½ times effektiv ridning). Men det skal understreges, at rideture ikke kan garanteres på alle turene. Er du særligt interesseret, så spørg ved tilmelding eller straks ved ankomst til Island.

Hvordan er vejret?

Besøg den islandske side www.vedur.is, hvor der også kan findes oplysninger om jordskælv og andre aktiviteter ifm. den vulkanske aktivitet i Island.

Generelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her – og kontakt os ved spørgsmål.

Nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev

icon TEAM-ISLAND

Team Island er skabt på baggrund af dybtgående kendskab til Island, for det første. For det andet skabt på baggrund af stor lyst til at formidle store oplevelser i det helt særlige land. Alle turene er tilrettelagt af K. Torben Rasmussen, der er forfatter af flere bøger om Island og har boet mere end 5 år i landet. Men uden bistand fra vore uhyre kompetente islandske og danske rejseledere går det jo ikke. Alle islandske taler godt dansk. Er de danske, har de boet gennem flere år i Island.

Vi véd, at en tur først er helt vellykket, når alt det praktiske fungerer og historierne er fortalt af engagerede rejseledere.

Du skal rejse til Island med os, hvis du vil være sikker på en grundig tur. Naturoplevelser af en helt anden verden, suppleret med historie, geologi, erhverv, kunst, kultur, dagligt liv i Island - og så lige mere natur igen.

På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker – og få glæde også af et godt socialt sammenhold – eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til andre lande. Vi arrangerer gode ture til andre destinationer end Island, vort primære rejsemål. Irland og Færøerne hvert år. Grønland jævnligt. Har tidligere lavet rejser til Israel, Balkan, Nordsverige, Tyskland og Shetland. Har du særlig interesse for nogle af disse rejsemål, så kontakt os for aktuelle planer.

Læs TEAM ISLAND og KULTURRETUR's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur’s rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med forhenværende højskoleforstander og journalist Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

 

Fakta om Island

DEN ISLANDSKE NATUR
For 15-16 millioner år siden eksisterede Island ikke. Hvor kontinentalpladernes drift bort fra hinanden i hhv. vestlig og østlig retning er kombineret med…
HISTORIEN – KORT & GODT
Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874,…
KULTURLIVET
Dyrker man kulturelle oplevelser i en eller anden form, er Island i stigende grad interessant. Hovedstaden Reykjavik er en moderne storby med teatre, museer,…
DET MODERNE ISLAND
Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår.…
DE FIRE ÅRSTIDER
Det islandske forår kommer sent, men udvikler sig til gengæld eksplosivt. April og maj er forår, og lyset er kommet stærkt tilbage. Sammen med det kommer…
LITTERATURLISTE
En oversigt over ordentlige og tilgængelige bøger. Nogle kan skaffes fra boghandlen, andre gennem gode biblioteker og andre igen eventuelt gennem den…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2+45 2962 8077

icon 3 www.team-island.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked